Male stvari od kojih se život i sastoji

Zadovoljna gostovanjem u Herceg Novom, Žderić, kaže, uživa i prikuplja inspiracije. Žitnik je istakla da u umjetničinim radovima nema crnog ili bijelog
165 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Žderić, Foto: Slavica Kosić
Tamara Žderić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.03.2018. 09:47h

Slikarka Tamara Žderić predstavila se u utorak veče sa 30 radova rađenih kombinovanom tehnikom i motivima iz svakodnevnog života hercegnovskoj likovnoj publici u Galeriji Josip Bepo Benković.

Radovi provučeni kroz Tamarinu likovnu prizmu postaju usponi, padovi, borba, dobici i gubici - metafore koje se kriju iza motiva.

“Otud kod umjetnice vjerovatno izazov da život i svijet, ovdje islikan kroz mrtve prirode, predstavi kao kaleidoskop slika. Jer na kraju život i jeste to. Album. Svi usponi i padovi (otud i motiv šaha), sva sjećanja, sva borba, svi dobici i gubici predstavljeni su kroz metafore, kriju se iza motiva, podložni su predstavi koja ih tada, umjetničinom voljom i rukom i savladava. I, u isto vrijeme, motivi postaju razlog življenja. Male stvari života koje se, eto, ne primjećuju, a zavrijeđuju više čovjekove pažnje jer iz njih se život i sastoji. Definitivnog odgovora nema, umjetnost je bila i ostala tajna”, kazala je istoričarka umjetnosti Jasmina Žitnik.

Zadovoljna gostovanjem u Herceg Novom, Žderić, kaže, uživa i prikuplja inspiracije. Žitnik je istakla da u umjetničinim radovima nema crnog ili bijelog.

“Zato, jer oštrog kontrasta nema ni u životu, već paleta sivih nijansi koja upućuje na drevne simbole Jina i Janga, da u svemu lošem ima nešto dobro, u svemu dobrom nešto loše i da sve prolazi”, ustvrdila je Žitnik. Izložbu radova Tamare Žderić u galeriji „Josip Bepo Benković“ biće otvorena narednih petnaestak dana.

Bonus video: