Student koji je prijavio Mujovića, udaljen sa fakulteta

Mujović kaže da je morao da zaštiti lični integritet i da je Đurišić govorio "nerazgovjetne riječi".
234 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 19:20h

Četiri dana nakon što je podnio krivičnu projavu protiv dekana Ranka Mujovića, student Koča Đurišić “privremeno je udaljen” sa Pravnog fakulteta, a zaprijećeno mu je i isključenjem sa te visokoškolske ustanove.

Đurišić je “Vijestima” kazao da se zaprepastio kada je na oglasnoj tabli ugledao rješenje, bez potpisa i pečata, o kažnjavanju, koje je zavedeno na Pravnom fakultetu 17. januara.

“Rješenje je nepotpuno, na njemu nema ni potpisa ni pečata. Nijesam ga ni dobio, da sam kažnjen saznao sam sa oglasne table. To su njegovi (Mujovićevi) posljednji trzaji, na ovaj način me onemogućava da polažem ispite, a u toku su završni i popravni ispiti”, kazao je Đurišić “Vijestima”.

On je ocijenio da je riječ o “direktnom kršenju” njegovih studentskih prava.

Mujović je potvrdio “Vijestima” da je donio rješenje, te da ga je potpisao.

Čeka se tužilaštvo

On je pojasnio da je studentska služba napravila propust, pa je na oglasnoj tabli objavljeno rješenje bez potpisa i pečata, te da je to “ispravljeno” tokom dana.

Upitan ko je i kako utvrdio da ga je Đurišić “lažno prijavio policiji”, kako je naveo u rješenju, Mujović je odgovorio: “Ja sam... a nadam se da će to utvrditi i nadležni organi”.

On je istakao da je ovo prvi put za 31 godinu koliko radi da pokreće disciplinski postupak protiv studenta, te da je to učinio jer je morao da zaštiti “lični integritet”.

“Vijesti” nemaju informaciju da se Osnovno državno tužilaštvo izjasnilo o krivičnoj prijavi.

Policija je prošlog četvrtka uzela izjavu od Mujovića i obavijestila osnovnog državnog tužioca, koji je zatražio da se dekan odmah pusti i da im se dostave spisi predmeta.

Doktor potvrdio ogrebotinu

Sada već kažnjeni student, sa prosjekom oko 9,30, u krivičnoj prijavi naveo je da mu je prošlog četvrtka, oko 15 časova, Mujović prijetio, „uhvatio ga rukama za kragnu jakne i gurao“, te da ga je tom prilikom i ogrebao po vratu, što je „konstatovao“ i doktor u Hitnoj pomoći.

Đurišić je toga dana imao jasno vidljivu ogrebotinu na lijevoj strani vrata. Mujović je kategorički odbacio navode iz prijave, istakavši da je Đurišić “samo udaljen iz kancelarije sekretara Pravnog fakulteta”.

Rješenje o kažnjavanju Đurišića doneseno je u skladu sa Pravilnikom o disciplinskom postupku i disciplinskoj odgovornosti studenta Univerziteta Crne Gore. Prema pomenutom Pravilniku, takvo rješenje donosi dekan fakulteta.

Govorio "nerazgovjetne riječi"

U rješenju se navodi da je Đurišić 13. januara “nepozvan” ušao u kancelariju sekretara Muljke Košute, u kojoj su, pored nje, bili i Mujović i zaposlena u studentskoj službi Desa Vidaković. Đurišić je, navodno, zahtijevao da Mujović izađe u hol fakulteta kako bi razgovarali.

Sekretar Pravnog Muljka Košuta izjavila kako ja nijesam zaposlen. Izgovorila je notornu neistinu štiteći tako sebe, jer me kao zaposlenog nije prijavila na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje

“Nakon što ga je dekan upozorio na nedolično ponašanje, na prijetnje i uvrede koje je uputio sekretaru u prijepodnevnim časovima... I saopštio mu da izađe iz kancelarije, a da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak, napustio je kancelariju uz nerazgovjetne riječi, i zatim prijavio... policiji da ga je dekan napao, iako nije bilo nikakvog fizičkog kontakta među njima, pa... nije moglo doći ni do povređivanja”, stoji u rješenju koje je objavljenio na oglasnoj tabli Pravnog fakulteta.

Navodi se da zbog svega postoji “osnovana sumnja” da je Đurišić “izvršio više težih povreda dužnosti” Pravilnika, za koja je predviđeno isključenje sa Univerziteta Crne Gore (UCG), odnosno Pravnog fakulteta.

Đurišić tvrdi da su svi navodi iz rješenja “neistiniti”, te da nije ni prijetio, ni vrijeđao bilo koga.

On je najavio da će se, u skladu sa Pravilnikom, žaliti Vijeću Pravnog fakulteta, koje donosi konačnu odluku, a o kojoj potom raspravlja I Senat UCG.

Đurišić radio neosiguran

Iako je siguran da će Vijeće donijeti odluku u njegovu korist, Đurišić se pribojava da duži period neće moći da polaže ispite, jer je u posljednjih 7 mjeseci praktično održana samo jedna sjednica tog tijela.

Mujović je kazao da ne zna kada će zasjedati Vijeća, ali da se nada da će nadležni “utvrditi istinu” prije toga.

Ugovorom o djelu od 1. novembra prošle godine, u koji su „Vijesti“ imale uvid, predviđeno je da Đurišić kao referent za čitaonicu mjesečno zarađuje 348,92 eura, ali do posjete Inspekcije nije dobio ni cent

Đurišić je ponovio da je Mujović „nasrnuo“ na njega nakon što je Inspekcija rada kontrolisala dokumentaciju zaposlenih.

Đurišić je Ugovorom o djelu zaposlen na mjestu „referenta za čitaonicu“ Pravnog fakulteta, te je, kako tvrdi, inspektor tražio i njegovu dokumentaciju

.„Na to je sekretar Pravnog Muljka Košuta izjavila kako ja nijesam zaposlen. Izgovorila je notornu neistinu štiteći tako sebe, jer me kao zaposlenog nije prijavila na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje, ali i svog nadređenog, Mujovića“, stoji u zahtjevu za pokretanje disciplinskog postupka protiv Košute, koji je Đurišić podnio prošle sedmice UCG i Pravnom fakultetu.

Bez plate

Ugovorom o djelu od 1. novembra prošle godine, u koji su „Vijesti“ imale uvid, predviđeno je da Đurišić kao referent za čitaonicu mjesečno zarađuje 348,92 eura, ali do posjete Inspekcije nije dobio ni cent.

Mujović je potvrdio „Vijestima“ da je Đurišić dva i po mjeseca radio bez plate.„Nije primao naknadu, takav je bio dogovor... do poslije Nove godine, kada uradimo sistematizaciju“, pojasnio je Mujović prošle sedmice.

Đurišić je kazao da ga nije primio niko od nadležnih sa UCG, iako je u utorak pismeno zatražio sastanak sa rektorom Predragom Miranovićem, koji je, prema saznanjima “Vijesti”, u inostarnstvu.

“Uz zahtjev sam priložio kopiju indeksa, iz kojeg se vidi da sam dobio 10 iz međunarodno-javnog prava, molbu da se ocjena evidentira u zapisniku i ugovor o djelu kojim sam angažovan kao referent u čitaonici”, kazao je Đurišić.

Odbio vještačenje indeksa

Đurišić navodi da je policija u utorak i u srijedu tražila od njega da dostavi indeks, kako bi se obavilo vještačenje “sporne ocjene”, ali da je on to odbio.

“U policiji sam kazao sam da ću im indeks dostaviti istoga trenutka kada dođe istražitelj ili neko drugi da ga vještači. U suprotnom, ne bih mogao da polažem ispite. U tom trenutku nijesam znao da sam suspendovan”.

I dok Đurišić tvrdi da mu je Mujović u indeks upisao desetku iz međunarodno-javnog prava, Mujović odgovara da nije položio ispit, te da je u decembarskom roku dva puta odustao od polaganja. „Pred 100 studenata nije položio dva puta. Zašto je izlazio u decembru, ako je ranije položio“, kazao je Mujović ranije “Vijestima”.

Bonus video: