ŠTEDITE NOVAC

Riješite se kupovine proizvoda koji vam nijesu potrebni

Sa televizije i časopisa stalno nas bombarduju kozmetičkim proizvodima koji obećavaju zatezanje bora, glatku kožu, zdraviju i sjajniju kosu... Da li je zbilja tako?
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 15:24h

Sa toliko kozmetičkih proizvoda na tržištu ponekad  je teško odvojiti one  koji su nam potrebni od onih koji imaju samo jako dobru marketinšku kampanju. Koji će proizvodi značiti samo finansijsko opterećenje, a od njih nećete dobiti niti približno ono što ste platili? Eliminišite one proizvode koji vam nijesu potrebni. Ima ih mnogo, evo nekih najuobičajenijih...Tonik Iako smo navikli na staru formulu "čišćenje, tonik, hidratantna krema" prava istina je da većina ljudi može preskočiti ovaj dio vezan za tonik. Većina dermatologa slaže se da tonik stvarno nije nužan, jer se on uglavnom koristi za uklanjanje tragova sredstava za skidanje šminke i ostalih nečistoća.

Današnja sredstva za skidanje šminke imaju takve formule da je tonik nepotreban, posebno za one koji koji imaju normalnu i osjetljivu kožu. S druge strane tonik može biti veoma koristan za sve one koji imaju izrazito masnu kožu i kojima je potrebno sužavanje pora.  Različite hidratantne kreme za različite dijelove tijela Kozmetička industrija nam je dobro promovisala ideju da različiti dijelovi tijela treba da budu tretirani drugačije. Kao rezultat toga imamo različite kreme za lice,  vrat, kremu za područje oko očiju, kremu za dekolte, kremu za ruke, kremu za stopala... Međutim, ako malo razmislite o tome, koža  nije  toliko različita na svim tim dijelovima tijela. Krema koju koju koristite za lice može biti jednako dobra za vrat i dekolte, ruke, pa čak i područje oko očiju. Ako nemate negativne efekte kao što su iritacija ili vas oči ne peku od vaše uobičajene hidratantne kreme nema baš puno razloga da se prebacite na zaseban proizvod za područje oko očiju. Ako ste često natečeni ili imate sitne bore – vaša uobičajena krema protiv bora djelovat će i na te borice oko očiju. Posebno su dobre kreme s vitaminom K, retinolom i vitaminom C.  Maske za lice

Iako kupovne maske za lice pružaju  prijatan osjećaj opuštenosti i lijepo mirišu, istina je da postoji vrlo malo dokaza da one dugoročno imaju neko blagotvorno djelovanje. Dakle, ako vam se zaista sviđa kako vam koža izgleda i kako se osjećate nakon ovakvog tretmana, najbolje bi bilo da sačuvate novac i sami napravite prirodnu domaću masku sa sastojcima koje možete pronaći u vašoj kuhinji.Proizvodi za "opopravak" oštećene kose Koliko god bismo željeli poništiti štetu koju  sami sebi nanosimo raznim zahvatima na kosi (peglanje, redovno feniranje, kovrčanje kose...) istina je da ni najskuplji proizvod ne može pomoći u tom slučaju. Bez obzira na to što određeni proizvod za njegu kose tvrdi on ne može "popraviti" oštećene i ispucale vrhove, eventualno mogu prikriti štetu, a to nije dugoročno rješenje. Jedini način da se ispucalih vrhova riješite je da ih ošišate, te da nakon toga kosu njegujete hidratantnim regeneratorom ili maskom . Proizvodi protiv celulita i bora I dok je moguće da neki proizvodi spriječe i smanje sitne bore, u slučaju dubljih i vidljivih bora to nije moguće, pa je jedini način da ih se riješite plastična operacija. Isto je i sa proizvodima protiv celulita. Iako će vam se učiniti da procedura – masaže i kreme ili zamotanje određenog dijela tijela djeluju, efekt je kratkotrajan, a celulit samo kratkoročno prikriven. Zdrav način života koji se bazira na pravilnoj ishrani i redovnom vježbanju je jedini način da se u potpunosti riješite celulita (a ponekad zahvaljujući genetskoj konstrukciji čak niti to nije moguće, pa se neke žene naprosto moraju pomiriti sa tim). Zaštita od sunca sa faktorom preko 30

Kada koristite zaštitni faktor 15 oko 95 posto UVA / UVB zraka je blokirano, što je prilično dobro, a sa zaštitnim faktorom 30 zaštićeni ste veoma blizu 100 posto. Čemu onda SPF 31-100? Svjetski poznati dermatolog  Harold Lancer kaže sljedeće: "To je slično mjeraču brzine na kojem je napisano da vaš auto može dostići 220 km/h. Vi u stvari nikada nećete moći da vozite tako brzo,  a da ne pokupite barem kaznu za prebrzu vožnju. Tako su, u osnovi, zaštitni faktori iznad 30 pomalo suvišni”

Piling za tijelo Koža se ljušti i sama po sebi, a ponekad je dobro podstaknuti obnavljanje i cirkulaciju kože uklanjanjem površinskog sloja. Samo što to ne mora biti uz pomoć kupovnog proizvoda. Umjesto da kupujete bočicu to je moguće i uz pomoć četke za tuširanje, grubljeg sunđera ili grublje mokre krpe. Piling možete lako napraviti i sami. Pomiješajte malo maslinovog ili kokosovog ulja sa krupnom morskom soli ili smeđim šećerom i eto pilinga.  

Preporučujemo za Vas