Poslastica Sandensa: 80.000 snimaka sa youtube-a!

U Park Sitiju, u američkoj državi Juta, počinje 27. Sandens festival nezavisnog filma na kojem će biti prikazano skoro 120 ostvarenja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 16:32h

Festival, čiji je osnivač Robert Redford, zamišljen kao protivteža komercijalnim holivudskim filmova koje proizvode veliki studiji, vremenom je prerastao u najveću i najprestižniju filmsku smotru u SAD gdje studiji za svoja odjeljenja za distribuciju dolaze da kupuju "umjetnička" ostvarenja i tragaju za novim talentima."Broj filmova koji su konkurisali je i dalje visok, a ove godine smo prvi put prešli broj od 10.000", izjavio je Frans presu generalni direktor Sandensa Džon Kuper.

"To je veoma dobra vijest o vitalnosti nezavisnog filma", dodao je.Ove godine biće prikazano 118 dugometražnih filmova, od kojih su 40 debitantski, a 95 ih će u Park Sitiju imati svijetske premijere. Učesnici potiču iz 29 zemalja.

Otvaranje Sundance Film Festivala obilježit će premijera filma 'The Woods', a priča o njegovom nastajanju itekako je zanimljiva.

Unatrag godinu dana film 'The Woods' reditelja Metjua Lesnera bio je samo jedan od mnogih koji su nedovršeni završili u ladici čekajući neka bolja vremena, budući da nije postojao budžet za njegov završetak.

Lessner nije htio da dozvoli da bilo ko manipuliše načinom na koji će snimati film niti je ikome htio odgovarati za svoj rad zbog čega je u cijeloj priči zaobilazio velike finansijere. No, mreža Kickstarter povezala ga je sa 'običnim' ljudima koji su svojim donacijama preko interneta finansirali završetak filma.

Još jedna od poslastica koja će se pojaviti premijerno na Sandensu je prošlogodišnji projekat oskarovaca Kevina Mekdonalda (State of Play, Last King of Scotland) i Ridlija Skota "Life In A Day", experimentalni dokumentarac montiran od 80.000 snimaka ili 4.500 sati materijala snimljenog 24 jula prošle godine, koji su poslali korisnici YouTube-a.

Bonus video: