Nokti otkrivaju od čega bolujete

Nokti odslikavaju zdravlje cijelog organizma. I najmanja promjena na njima može da bude alarm da se nešto dešava
272 pregleda 0 komentar(a)
nokti, manikir, Foto: Shutterstock
nokti, manikir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.03.2018. 13:14h

Ako hoćete da znate u kakvom je stanju vaš organizam - jednostavno pogledajte u svoje nokte. Njihova boja i oblik mnogo govore o vašem zdravlju. Mislite na to.

Ruke mnogo govore o karakteru, kažu psiholozi. Njihov izgled i ono što sa njima radite otkriva da li ste nervozni, uznemireni, opušteni..

A da li ste znali da i nokti oslikavaju stanje zdravlja?

Nokti - pa, vjerovatno vam nije palo napamet da su oni pokazatelj zdravlja. Obratite pažnju, jer uopšteno - kod zdravih osoba, nokti su ružičasti, čvrsti i glatki. Po koja bijela flekica ili iskrzan nokat nije znak za uzbunu.

Nokti odslikavaju zdravlje cijelog organizma. I najmanja promjena na njima može da bude alarm da se nešto dešava.

Ovo su neke od promjena na koje trebate obratiti pažnju:

Ako imamo nedostatak lunule, bjeličastog polumjeseca ili otiska na noktu, izvesno je da patimo od anemije. Ukoliko nam se javljaju pruge ili bijele tačke, znači da nam fale minerali, kao što su cink ili magnezijum. Kada pacijent spoji dva nokta, a oni ne mogu da se dodirnu, već im se vrhovi razilaze, to je znak kardiovaskularnog oboljenja. Krti, lomljivi nokti ukazuju na probleme sa štitnom žlijezdom. Ako primijetite sitne rupice na noktima raspoređene u obliku grozda, tzv. piting, postoji opasnost da imate psorijazu. Dešava se i da iz čista mira potamni nokat, što može da bude znak melanoma nokta. Debeli žuti nokti koji sporo rastu mogu ukazivati na respiratorna oboljenja poput hroničnog bronhitisa. Pukotine i brazde mogu upućivati na dijabetes, Nokti koji se savijaju ka spolja mogu biti znak niskog nivoa gvožđa u krvi. Dakle, ako vam nokti na prvi pogled ne izgledaju zdravo, obavezno idite ljekaru, prenose Nezavisne.

Bonus video: