Umjetnosti, srećan ti 1.000.048. rođendan

Rođendan umjetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umjetnik Rober Filu proglasio 1963. da je umjetnost rođena prije milion godina.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 14:22h

Umjetnici širom svijeta proslavili su 17. januar – 1.000.048. rođendan umjetnosti - koncertima i performansima koji su emitovani preko programa mreže radio-stanica okupljenih oko Evropske radio-difuzne unije (EBU) i Ars akustika grupe, izvještava portal SEE.cult.

Rođendan umjetnosti slavi se na dan kada je francuski fluksus umjetnik Rober Filu proglasio 1963. da je umjetnost rođena prije milion godina, kada je neko bacio suv sunđer u vodu. Filu je deset godina kasnije proslavio milion i deseti rođendan umjetnosti u Neue Galerie u Ahenu i predložio zvanično obilježavanje tog datuma kao praznika umjetnosti.

Prema tom konceptu, umjetnost je prekjuče proslavila 1.000.048. rođendan.

U znak sjećanja na Filuov koncept “vječne mreže” (La Fête permanente), pojedini umjetnici su poslije njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umjetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter. Umjetnici su prilagali poklone umjetnosti - radove koji su dijeljeni posredstvom mreže.

Proslava rođendana umjetnosti nikada nije bila formalni događaj, već je organizovana na ad hoc bazi, a učesnici ih osmišljavaju samostalno, bilo da je riječ o prijateljima u privatnom studiju ili performansu u muzeju ili radio-stanici. Jedini uslov je da je grupa učesnika voljna da pošalje i primi rođendanski poklon za umjetnost.

Od 1994. godine to obično znači korišćenje Internera u bilo kojoj formi, a EBU je za taj međunarodni događaj ove godine osmislilo program “zvučnih poklona”.

Među gradovima koji su proslavili rođendan umjetnosti su i Berlin, Beč, Antverpen, Brisel, Karlsrue, Grac, Vankuver, Stokholm, Bratislava, Prag, Moskva, Madrid, Pariz, Talin, Beograd, Zagreb, Ljubljana…

Sajt posvećen rođendanu umjetnosti je www.artsbirthday.net

U znak sjećanja na Filuov koncept “vječne mreže”, pojedini umjetnici su poslije njegove smrti 1987. godine počeli da proslavljaju rođendan umjetnosti mejl artom, porukama preko faksa ili niskobudžetnim TV snimcima, a događaj je vremenom počeo da dobija globalni karakter

Bonus video: