Crna Gora zatražila izručenje Veselina Vukotića

Veselina Veska Vukotića, Viši sud u Novom Sadu pustio je krajem 2010 godine ,da se u ponovljenom suđenju brani sa slobode.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2011. 22:05h

Ministarstvo pravde je od srpskih pravosudnih organa zatražilo izručenje kontroverznog Nikšićanina Veselina-Veska Vukotića (50), zbog služenja 20-godišnje kazne zatvora za ubistvo pomorskog kapetana Duška Boškovića, prije gotovo 14 godina u Kotoru.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio šef kabineta ministra pravde Nikola Šaranović.

Vukotić, koji je 2008. godine u belgijskom zatvoru dobio srpsko državljanstvo, godinama je dovođen u vezu sa srpskom tajnom službom, čiji je navodno bio plaćeni ubica.

Cijela zbrka u vezi sa njegovim izručenjem počela je još 2008. godine, dok je poslije hapšenja u Španiji, služio zatvorsku kaznu u Belgiji.

Zbog dvije aktivne potjernice - srpske i crnogorske, čiji je Vukotić bio državljanin u tom momentu, vlasti u Belgiji su odlučile da ga izruče Srbiji i to zbog dovršetka krivičnog postupka u vezi sa ubistvom Andrije Lakonića, u novosadskoj diskoteci “Nana” 1991. godine.

Greškom iza rešetaka

Uprkos činjenici da je u Crnoj Gori tražen zvog višegodišnje pravosnažne kazne, kako je tada “Vijestima” objasnilo više upućenih sagovornika, nepisano pravilo je da prednost u ekstradiciji ima zemlja čiji nije državljanin.

Tako je bilo i u ovom slučaju, a samo mjesec kasnije, kada su ugovarani detalji u vezi sa ovim opasnim bjeguncem, on je u tamošnjem zatvoru dobio srpsko državljanstvo i time se osigurao od izručenja Crnoj Gori. “Vijestima” je potom u crnogorskoj policiji rečeno da je Vukotić ubrzo nakon izručenja Srbiji, pušten iz pritvora usljed nedostatka dokaza i tako je postao kamen spoticanja između zvanične Podgorice i Beograda.

Crna Gora traži Vukotića i radi služenja kazne zbog pokušaja ubistva Nikšićanina R.G. davne 1986. godine u Nikšiću

Nova runda prepucavanja nadležnih u Srbiji i Crnoj Gori u slučaju Vukotića, krenula je ponovo poslije potpisivanja Sporazuma dviju država o izručenju svojih državljana, jer je Vukotić bio jedan od prioritetnih bjegunaca kojeg potražuje naša zemlja.

Vukotić se, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, krajem decembra 2010. greškom našao iza rešetaka.

Uhapšen je u Novom Sadu po Interpolovoj potjernici, koju je za njim raspisala Crna Gora, ali je pušten nakon saslušanja kod istražnog sudije Višeg suda u Novom Sadu.

Tada je navodno utvrđeno da je u pitanju greška, jer je potjernica zbog “ustupanja predmeta” Srbiji, trebalo da bude povučena iz Interpolovog sistema.

Njegov advokat Zdenko Tomanović je tim povodom kazao da on ne može biti izručen Crnoj Gori. On je podsjetio da je Belgija izručila Vukotića Srbiji decembra 2008. godine, pod uslovom da mu Srbija ponovo sudi za ubistvo Boškovića u Kotoru.

U kriminalu od osamdesetih

Zamjenica ministra pravde Branka Lakočević rekla je ranije “Vijestima” da je od kolega u Beogradu tražena informacija o tome šta je sa Vukotićevim predmetom, ali da im nije predmet ustupljen.

“Nakon potpisivanja sporazuma o izručenju svojih državljana, tražili smo od Srbije informaciju o Vukotiću, a uz taj zahtjev uputili smo im i kopiju spisa predmenta, ali ne i saglasnost za njegovo ustupanje”, objasnila je ona.

Crna Gora traži Vukotića i radi služenja kazne zbog pokušaja ubistva Nikšićanina R.G. davne 1986. godine u Nikšiću.

Vukotićev kriminalni dosije, prema pisanju srpskih medija, počeo je da se ispisuje krivičnim djelima još osamdesetih godina.

Beogradske “Novosti” su nedavno objavile da su “mafijaški krugovi u Crnoj Gori spremali likvidaciju Vukotića čim bi bio izručen Podgorici” jer je navodno dragocjeni svjedok u vezi sa švercom duvana

Bio je saradnik srpske tajne policije, za koju je u Evropi izvršavao zadatke od „najvišeg državnog interesa”.

Zatim je osumnjičen da je 1990. godine u Briselu sa dva hica iz pištolja ubio Envera Hadrijua, koji je bio u diplomatskom automobilu.

Ubistvo je izazvalo veliku pažnju jer je Hadriju navodno kod sebe imao listu sa imenima 32 osobe koje je srpska policija ubila za vrijeme „ prodemokratskih” demonstracija na Kosovu. Zbog ovog zločina Vukotić je uhapšen 16 godina kasnije na madridskom aerodromu.

Dragocjen svjedok?

Uhapšen je sa lažnim hrvatskim pasošem, čiji je registarski broj za jedan veći od pasoša hrvatskog generala Anta Gotovine.

Mediji u Španiji tada su prenosili da su uz Vukotića, u ubistvu Hadrija učestvovli Andrija Lakonić i Darko Ašanin.

Obojica su kasnije ubijeni, a za likvidaciju Lakonića u novosadskoj diskoteci "Nana" 1991. godine, sumnjičen je upravo Vukotić.

Beogradske “Novosti” su nedavno objavile da su “mafijaški krugovi u Crnoj Gori spremali likvidaciju Vukotića čim bi bio izručen Podgorici” jer je navodno dragocjeni svjedok u vezi sa švercom duvana.

U tom kontekstu, njega je ranije crnogorski biznismen Ratko Knežević pominjao kao osobu kojoj je navodno nuđeno da likvidira urednika “nacionala” Iva Pukanića, ali je Nikšićanin to odbio.

Suđenje u Novom Sadu nije zakazano

Sudija Višeg suda u Novom sadu Svetlana Tomić-Jokić kazala je sinoć “Vijestima” da još nije odredila termin za početak ponovljenog suđenja Vukotiću u predmetu koji je zadužila oko Nove godine.

“Predmet se trenutno nalazi kod Vanraspravnog vijeća, koje treba da se izjasni na zahtjev tužilaštva da se Vukotiću odredi pritvor. Kada dobijem odluku Vanraspravnog vijeća o pritvoru ili mogućnost da se Vukotić brani sa slobode, zakazaću suđenje”, kazala je ona u telefonskom razgovoru, navodeći da je o crnogorskom zahtjevu za ekstradiciju čula iz medija.

Sudija Tomić-Jokić, takođe, je objasnila da je za vođenje ponovoljenog postupka za ubistvo u Kotoru dobila odluku Vrhovnog suda Srbije, prema kojoj je Viši sud u Novom sadu nadležan za proces.

Depeša još putuje za Beograd

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da još nije primilo molbu Ministarstva pravde Crne Gore za ekstradiciju Veselina Vukotića.

O podnošenju molbe za ekstradiciju Vukotića Crnoj Gori, Ministarstvo pravde Srbije obaviješteno je iz crnogorskih medija, navodi se u saopštenju. Ministarstvo pravde Srbije je istaklo da će, ukoliko bude dobilo molbu za izručenje, uputiti je na razmatranje nadležnom sudu u Novom Sadu, koji je jedini ovlašćen da odluči o zahtjevu za ekstradiciju Vukotića.

Bonus video: