PROBLEMI SA AKNAMA

Nevidljivi neprijatelji kože

Ako biste od zlatne ribice požejleli samo besprekorno čistu kožu, imamo rešenje za vas. Nije riječ ni o zlatnoj ribici ni čarobnom štapiću, već o jednostavnim savjetima.
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2011. 11:02h

Pubertet je daleko iza vas, ali bubuljice nikako da vas napuste. Uz pomoć stručnjaka dermatologa, otkriveni su najčešći uzroci nepravilnosti na koži lica, za koje nijesmo ni svjesni da smo im sami pogodovali:

1. Predmeti prislonjeni uz lice

Dok razgovarate na telefon ili mobilni, svirate violinu ili samo često držite lice naslonjeno na ruke, dajete nečistoći na koži priliku za nastup. Sve navedeno što dolazi u kontakt s kožom na licu prepuno je bakterija koje na koži izazivaju reakcije. Stoga izbjegavajte svaki kontakt s kožom dok razgovarate na telefon i izbjegavajte dodirivanje lica prije nego temeljno operete ruke.2. StresStres uzrokuje mnoge zdravstvene probleme, među njima i povećano lučenje hormona, koje uzrokuje pojavu bubuljica i akni. Iako je uz savremeni način života teško u potpunosti se rešiti stresa, možete ga barem umanjiti uz povremeno opuštanje i manje se obazirati na sitnice koje vas uznemiravaju.

3. Jastuk i peškir

Dok spavate, koža na licu se regeneriše i odbacuje odumrle ćelije i nečistoću. Ali one ostaju na vašoj jastučnici i ne stvaraju baš ugodnu podlogu vašoj koži, jer sve te nečistoće i bakterije dolaze ponovno u kontakt sa kožom, uzrokujući nečiste pore i upale u obliku akni i bubuljica. Isto je i sa peškirom kojim brišete lice, koji je još pogodnije mjesto za bakterije zbog vlažnosti.

Stoga redovno mijenjajte posteljinu i peškir kako bi koža bila izložena što manjem broju bakterija. Takođe, koristite minimalne količine sredstva za pranje i omekšivača jer oni takođe mogu prouzrokovati negativne reakcije kože lica, koja je prirodno osetljivija od kože na drugim delovima tela.

4. Pretjerano čišćenje kože

Koristite li više od dva puta dnevno sredstva za pranje kože lica, čistite je sredstvima koja isušuju kožu kako biste se riješili masnog sjaja, postižete upravo suprotan efekt.

Pretjeranim čišćenjem koži oduzimamo prirodnu vlažnost, koju ona zatim nadoknađuje lučenjem više masnoće i stvara se začarani krug. Umjesto pretjeranog čišćenja, važnija je dobra hidratacija kako biste se riješili masnog sjaja.

5. Proizvodi za kosu

Ne nanosite ih na kožu lica? To vam se samo čini. Svakim dodirom kose i kože lica prenose se i ostaci sredstva za kosu (regenerator, lak, gel i duga sredstva), kao i nečistoća s kose. To se događa dok spavate, perete kosu ili je jednostavno držite blizu lica.

Zato dobro isperite kosu nakon pranja, držite je podalje od lica i koristite što je manje moguće sredstava za kosu koja zbog silikona i ostalih sastojaka u sebi sadržanih začepljuju pore.

6. Sunčanje

Male količine sunčevih zraka dobre su za kožu, ali pretjerivanje ima suprotan učinak. Kao što smo već napomenuli, prjeterano isušivanje kože dovodi do pojačanog lučenja masnoće, što bubuljice i akne jedva čekaju.