Neugodnost zbog impotencije muškarci preživljavaju sami

Nemogućnost ostvarivanja erekcije i polnog odnosa muškarci često opravdavaju alkoholom, no to je važi tek u 30 odsto slučajeva, pokazuju istraživanja
149 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 14:02h

Svaki drugi muškarac u jednom trenutku života se suočio s impotencijom i nemogućnošću da ostvari seksualni odnos.Naučnici tvrde da zbog toga muškarci pate u tišini, a to loše utiče na njihovo samopoštovanje i odnose s partnerkom.

Osim nemogućnosti ostvarivanja erekcije, čak 68 posto muškaraca suočava se i s problemom prerane ejakulacije, a mnogi se slažu da ovi problemi su znatno uticali na njihovo samopoštovanje.

Nelagodnost i gubitak samopoštovanja zbog neostvarene erekcije ili prerane ejakulacije muškarci proživljavaju sami, a čak dvije trećine njih ne želi o tome razgovarati ni sa svojim dugogodišnjim partnerkama.

Razgovor pomaže

Kolm O’Maoni, savjetnih za seksualno zdravlje, tvrdi: 'Iako su ovi problemi vrlo česti i uobičajeni, oni su i dalje tabu tema te se većina muškaraca nikada ne odvaži da potraži pomoć. Nelagodnost, stid, briga oko toga kako će njihova partnerka reagovati, a ponekad i poricanje utiču na odluku da ne potraže pomoć.'

"Mnogi pate u tišini i nadaju da je problem kratkoročan i da im pomoć nije potrebna. Međutim, traženjem pomoć muškarci će pomoći sebi, ali i poboljšati odnos s partnerkom", dodaje Kolm O’Maoni.

Seksualni problemi češći su kod starijih muškaraca, a ni alkohol, cigarete, pretilost i stres ne pomažu. Prerana ejakulacija češća je kod mlađih muškaraca i uzrokovana je uglavnom stresom.

Psiholog Pam Spur tvrdi da problemi muškaraca i nevoljnost da razgovara o njima mogu ženu podstaknuti na razmišljanje da svom partneru više nije privlačna. 'Savjetujemo muškarcima da se povjere svojim patrnerkama i potraže pomoć. Ćutanjem i bezvoljnošću uništavaju vezu i svoje samopoštovanje', tvrdi Pam Spur.

Bonus video: