Neka vaš pogled zablista

Probajte domaće recepte koji brišu natečenost i umor bolje nego skupe kreme. Često "vrećice" ispod očiju ostavljaju umoran utisak.
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 10:56h

Profesionalni kozmetički preparati često mogu biti hemijski agresivni i oštetiti ne samo kožu oko očiju, već i vid. Međutim, postoje isprobani i uspješni recepti kojima bez opasnosti možete postići zavidan izgled!

Zdrava ishrana

Za početak, važno je usvojiti pravilan način ishrane. To znači da treba da jedete puno vitamina i minerala jer koriste i koži i vidu. Za poseban sjaj u očima jedite puno vitamina A i C. Nije novost ni da mrkva treba da bude na vašem stolu svaki dan – ona čini čuda za oči.

Ružina vodica

Namočite vatu u ružinu vodicu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Kada vadite vatu, nemojte ju odmah iscijediti, već na nju dodajte nekoliko kapi ricinusovog ulja. Tek nakon toga lagano istisnite višak tekućine i stavite vatu na zatvorene oči. Pustite da stoji barem 15 minuta. Ovaj ritual uklanja natečenost i osvježava osjetljivu kožu oko očiju. Postupak ponovite nekoliko puta kako biste potpuno uklonili natečenost i postigli blistav pogled.

Uključite ruke

Sjaj u očima može se postići i uz nekoliko trikova rukama. Protrljajte dlanove zajedno, sve dok se ne zagriju. Zatvorite oči i položite tople ruke na njih. Nemojte pritiskati prejako, i zadržite taj položaj 5 minuta. Ovaj trik poboljšava vid i daje očima sjaj.

Hladan čaj

Hladan čaj opušta osjetljivo područje oko očiju, a pozitivno utiče i na vid. Namočite vatu u prirodni čaj od kamilice ili peperminta i stavite na zatvorene oči. Ostavite 5 do 6 minuta i uklonite. Ako oči inače izlažete velikom pritisku, ovaj tretman možete ponavljati svaki dan.

Sok od jabuke

Sok od jabuke briše umor s očiju. Vatom namočenom u sok od jabuke (2 do tri minute) prvo prebrišite oči nekoliko puta, a nakon toga vatu položite na zatvorene oči. Jabuka obiluje vitaminima, pa će nahraniti vašu kožu i istovremeno smanjiti rizik od pojave sitnih borica.

Bonus video: