Pušenje pokreće ćelije kancera nekoliko minuta nakon završene cigarete

Rezultati koji su dobijeni trebalo bi da posluže kao oštro upozorenje onima koji razmišljaju da počnu sa pušenjem.
145 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2011. 08:20h

Izvještaj koji je objavljen u Hemijskim Istraživanjim u Toksikologiji pokazuje da se ćelije koje izazivaju rak formiraju brzo nakon pušenja.

Naučnici opisuju rezultate kao oštro upozorenje ljudima koji razmišljaju o pušenju.

Društvo za borbu protiv pušenja "Ash" (Pepeo) opisuje istraživanje kao upozorenje da nikad nije kasno za prestanak pušenja.

Dugoročni uticaj pušenja, od bolesti srca do niza kancera, dobro je pozat. Ova studija ističe da šteta počinje već nekoliko trenutaka nakon što je cigareta popušena.

Istraživači su posmatrali nivo hemikalija povezanih sa kancerom, policikličnih aromatičnih ugljovodonika (PAH) na 12 pacijenata nakon pušenja.

PAH je bio dodat cigaretama, koji je kasnio bio modifikovan od strane tijela i pretvoren u druge hemikalije koje oštećuju DNK a povezane su sa kancerom.

Istraživači su dokazali da je za početak tog procesa dovoljno između 15 i 30 minuta.

Profesor Stefan Hekt, sa Univerziteta u Minesoti, rekao je: "Ova studija je jedinstvena, prva koja istražuje ljudski organizam nakon PAH-a isključivo unešenom preko udisanja duvanskog dima, bez uticaja drugih izvora kao što je zagađenost vazduha ili dijeta.

Rezultati koji su dobijeni trebalo bi da posluže kao oštro upozorenje onima koji razmišljaju da počnu sa pušenjem."

Martin Dockrell, director of policy and research at Ash (Action on Smoking and Health), said: "Almost everybody knows that smoking can cause lung cancer.

Martin Dokrel, direktor istraživanja u Ash-u, je rekao: "Skoro svi znaju da pušenje izaziva rak pluća.

Dobra stvar u vezi ovog istraživanja je to što pokazuje koliko rano počinju prvi stadijumi ovog procesa - ne nakon 30 godina već tokom prvih 30 minuta nakon jedne cigarete kod svakog subjekta u studiji."

"Proces počinje rani ali nikad nije previše kasno da se prekine i što prije prekinete prije počinjete da umanjujete štetu."

Istraživanje je pokrenuto od strane američkog Nacionalnog instituta za rak.

Bonus video: