Dokumentarni film Mile Turajlić o jugoslovenskom filmu

"Cinema Komunisto" biće premijerno prikazan na festivalu “Sedam veličanstvenih” 29. januara u Sava centru.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2011. 15:34h

Dugometražni dokumentarni film “Cinema Komunisto” Mile Turajlić, koji istražuje nastanak jugoslovenskog “Holivuda Istoka” - zlatno doba i propast Filmskog grada u Beogradu, kao i način na koji je Titova ljubav prema filmu i njegovo direktno učešće u produkciji stvaralo priču o Jugoslaviji na filmskom platnu, biće premijerno prikazan na festivalu “Sedam veličanstvenih” 29. januara u Sava centru.

“Cinema Komunisto” je svjetsku premijeru imao u novembru 2010. u Amsterdamu, na najprestižnijem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA, a prikazan je u takmičarskoj selekciji debitanata. Prema riječima rediteljke Mile Turajlić, šetajući kao studentkinja po zaboravljenom Filmskom gradu, shvatila je da se tu dešavalo nešto veliko i značajno.

“Učinilo mi se kao da sam zakasnila na neki sjajni provod, baš kao što je čitava moja generacija zakasnila na život u Jugoslaviji. Trudili smo se da ponudimo novi način sagledavanja tog proteklog vremena koje je bilo i smiješno i ozbiljno, i poletno i ograničavajuće, i koje je zapravo nestalo sa odlaskom glavnog režisera”, navela je rediteljka filma “Cinema Komunisto”, nastajalog četiri godine u produkciji “Dribbling Pictures” iz Beograda, u saradnji sa “Intermedia Network”.

“Cinema Komunisto” istražuje mit o Jugoslaviji i ljude koji su kreirali njenu fikciju. Govori o tome koja je bila uloga onih kojima je bio dodijeljen zadatak da prave filmsku naraciju zemlje koja je i sama mogla biti fiktivna.

Producent je Dragan Pešikan, montažerka Aleksandra Milovanović, a direktor fotografije Goran Kovačević.

Rediteljski prvijenac Mile Turajlić biće premijerno prikazan na zatvaranju sedmog festivala “Sedam veličanstvenih” u Beogradu, koji će od 25. do 29. januara prikazati sedam evropskih dugometražnih dokumentaraca u izboru Tue Stin Milera iz Danske.

Bonus video: