Arifu Spahiću konstatovan prestanak funkcije sudije

Spahić je ranije osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela primanje mita.
333 pregleda 0 komentar(a)
arif spahic, Foto: Boris Pejović
arif spahic, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.01.2011. 11:02h

Sudski savjet konstatovao je prestanak funkcije sudiji Višeg suda u Bijelom Polju Arifu Spahiću, koji je ranije osuđen na zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela primanje mita, javlja Mina.U saopštenju Sudskog savjeta navodi se da je Shapiću konstatovan prestanak funkcije na osnovu ustavne odredbe da sudiji prestaje funkcija ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora.Spahić je ranije osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela primanje mita.U obrazloženju presude navedeno je da je Spahić, kao sudija Višeg suda u Bijelom Polju, zahtijevao i primio mito da bi izrekao blažu zakonsku kaznu.

Sedam godina zbog mita

Arif Spahić (58) je u julu prošle godine osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora zbog krivičnog djela primanje mita.

Prvostepenu presudu Višem sudu u Podgorici izreklo je specijalizovano vijeće kojim je predsjedavao sudija Dragiša Rakočević.U obrazloženju presude sudija je kazao da se iz sadržine telefonskih razgovora između Spahića, Džemala Ljuce i Nedžada Brčvaka zaključuje da je u pozadini novac poklon za sudiju Spahića, te u vezi sa suđenjem Mirsadu Idrizoviću, koji je bio osuđen za saobraćajnu nesreću 19. januara 2008, u kojoj je stradao Danilo Dulović.

“Okrivljeni Spahić je kao sudija Višeg suda u Bijelom Polju, zahtijevao i primio obećanje poklona u novcu od optuženog Brčvaka, koji mu je ponudio i obećao poklone u iznosima od 3.500, 7.000 i 10.000 eura da, kao predsjednik vijeća u krivičnom predmetu protiv Mirsada Idrizovića, srodnika Brčvaka, kao predsjednik krivičnog vijeća izrekne blažu zakonsku kaznu, ukine pritvor, omogući bjekstvo i ukidanje pritvora Idrizoviću", navodi se u presudi.

U presudi piše da je optuženi Spahić Ljuci kazao da se Idrizović hitno u toku noći izgubi van Crne Gore, što je Ljuca prenio Brčvaku, koji se angažovao da Idrizović tokom noći napusti Crnu Goru i o tome je obavijestio Ljucu, a ovaj Spahića.

Pomogao optuženom za prodaju droge

Spahić je osuđen za još jedno krivično djelo primanje mita. Kako piše u presudi on je od početka februara do 17. marta 2008. uz pomoć Ahmeta Hodžića i Senada Zoronjića, zahtijevao i primio poklon u novcu, koji je Hakija Murić predao Hodžiću i Zoronjiću, a oni Spahiću.

“Svrha predaje novca je da Spahić kao sudija predsjednik krivičnog vijeća u krivičnom postupku protiv sina oštećenog Hakije, Ezrina Murića, optuženog za prodaju droge, izrekne što blažu kaznu, ukine pritvor i omogući ukidanje svoje presude pred drugostepenim sudom, a radi ponovnog suđenja i blažeg kažnjavanja u ponovnom postupku", piše u presudi.

Bonus video: