Đuzepe Šelzi: Vidjećemo šta ćemo sa Đukanovićem

Na pitanje “Vijesti” da li optužbe protiv Đukanovića mogu zastarjeti, s obzirom na to da je krivično djelo izvršeno prije više od 10 godina, Šelzi je dogovorio odrečno.
67 pregleda 0 komentar(a)
bari_3, Foto: N.LAZAREVIĆ
bari_3, Foto: N.LAZAREVIĆ
Ažurirano: 14.01.2011. 23:10h

Italijanski tužilac za borbu protiv mafije Đuzepe Šelzi, koji zastupa optužbe za međunarodni šverc cigareta, rekao je da će tamošnji pravosudni organi odlučiti šta će biti sa optužbama protiv bivšeg premijera i lidera DPS Mila Đukanovića čiji je predmet arhiviran.

Na pitanje “Vijesti” da li optužbe protiv Đukanovića mogu zastarjeti, s obzirom na to da je krivično djelo izvršeno prije više do 10 godina, Šelzi je dogovorio odrečno, navodeći da za postupak još ima vremena.

Šelzi, koji je medijima tokom posljednjeg Đukanovićevog mandata rekao da arhivirani slučaj protiv Đukanovića može da se pokrene u bilo kom momentu nakon što on izgubi politički imunitet, kazao da je potrebno ponovno proučiti osnove da se protiv Đukanovića pokrene proces s obzirom na njegov odlazak sa vlasti.

Tužilac je objasnio da je za Đukanovićevu ostavku saznao iz medija, te da je sve još neizvjesno, ali i da ne može iz profesionalnih razloga podijeliti detalje u vezi sa planovima oko optužbi protiv Đukanovića.

Može da dođe do zastare, ali rano je još

On je objasnio "Vijestima" da su italijanski zakoni o zastarijevanju slučajeva za optužene za udruživanje sa ciljem kriminalnih radnji, (odnosno za učešće u mafijaškim organizacijama), pooštreni u posljednih par godina.

“Međutim, pravilo je da se u obzir uzimaju zakoni koji su bili na snazi u vremenu na koje se odnosi optužba,” rekao je Šelzi, objašnjavajući da bi to značilo u slučaju Đukanovića da slučaj može da zastari za kraće vrijeme nego što je to prema zakonima koji su danas na snazi.

“Slučaj protiv Đukanovića dakle može zastarjeti, rekao je on, ali do tada još ima dosta vremena, iako je već prošlo dosta od pokretanja istrage”, rekao je Šelzi.

Tućilo je kao i ranije insistirao na tome da nije bilo potrebe da se Đukanović poziva na imunitet, “ jer protiv njega svakako nema dokaza”

On je dodao da, kada su u pitanju optužbe za mafijaško udruživanje, presudno je da li se radi o saučesništvu u mafijaškoj organizaciji ili u vođstvu, s obzirom da je vrijeme zastarijevanja dosta duže u slučaju predvođenja mafijaških organizacija. Šelzi međutim nije htio da potvrdi da li bi u tom slučaju Đukanovića slijedilo pravilo koje važi za šefove kriminalnih organizacija, ili za članove.

Prema izvještaju Direkcije za antimafiju i optužnici po kojoj se vodi proces u Bariju, Đukanović je bio prvoosumnjičeni.

Italinanski "pentiti"

Njegov advokat Enriko Tućilo, koji se juče u Sudu u Bariju i pojavio u ime optužene Dušanke Jeknić i kao branilac ostalih sedmoro optuženih koji nisu bili prisutni, rekao je za "Vijesti" da ne postoji nikakav validan dokazni materijal protiv bivšeg premijera.

Izjave protiv njega prisutne u dokumentaciji italijanske Direkcije za borbu protiv mafije (DIA) su, tvrdi Tućilo, "prljav posao".

Advokat je kazao da su italijanski "pentiti" (izraz koji se na italijanskom koristi za pripadnike mafije koji su po hapšenju odlučili da sarađuju sa policijom), u izvještaju DIA govorili neistine kada su svjedočili o direktnoj umiješanosti Đukanovića u čitav proces.

Evo Šelzi je tu, idemo da provjerimo da li je on to rekao", odgovorio je Tućilo krenuvši ka tužiocu koji se u tom momentu takođe nalazio u hodniku sudnice, ali mu se advokat na kraju ipak nije obratio

Tućilo je kao i ranije insistirao na tome da nije bilo potrebe da se Đukanović poziva na imunitet, “ jer protiv njega svakako nema dokaza”.

Tućilo je rekao i da su lažne informacije to da je zahtjev Napuljskog tužilaštva iz 2003. za hapšenje Đukanovića odbijen zbog njegovog imuniteta. On tvrdi da je sudija odbio da uhapsi tadašnjeg premijera ne zbog imuniteta, već zbog toga što je “dozvola crnogorskih vlasti da se preko njene teritorije prebacuju cigarete u Italiju, bila politička odluka s obzirom da je to bilo neophodno za njeno preživljavanje u doba embarga”.

"Ako nije tačno da je djelovao u skladu sa crnogorskim zakonima, zašto ga onda ne optuže u Crnoj Gori?" pitao je Tućilo dopisnika "Vijesti".

Jasna Babić na italijanskom

Tućilo je pred novinarima po izlasku iz sudnice izvadio iz fascikle odštampani intervju novinarke hrvatskog “Nacionala” Jasne Babić iz emisije "Živa istina", preveden na italijanski jezik, tvrdeći da se tu nalazi dokaz da je kompletan materijal protiv Đukanovića izmišljen, i čitajući naglas njegov dio u kome se kaže da odgovore na pitanja treba tražiti u Vašingtonu.

Suđenje odloženo za 29.mart Suđenje u Bariju, na kome je juče trebalo iza zatvorenih vrata da budu izloženi nalazi vještaka o kretanju novca kompanija jednog od optuženih Stanka Subotica Caneta odloženo je za 29. mart

U dijelu koji je Tućilo pročitao pominje se Montgomeri i izjava u kojoj Babić kaže da se treba zapitati zašto bi američke vlasti sarađivale sa srpskim nacionalistom Koštunicom umjesto da sarađuju za prozapadno orijentisanim Đinđićem koji je u to doba bio na vlasti.

Tućilo je u toku razgovora sa "Vijestima" više puta nazvao glupostima sve dokaze o umiješanosti Đukanovića u šverc cigareta.

"Ne znam više na koji način da vam objasnim da je priča sa Đukanovićem gotova i da nema šanse da taj slučaj više bude otvoren", rekao je Tućilo.

Služba ne spava...

Na pitanje novinara "Vijesti" kako objašnjava to što je tužilac Šelzi par minuta prije njega izjavio da organi pravde tek treba da ispitaju osnove za pokretanje slučaja protiv Đukanovića s obzirom da njega sada više ne štiti imunitet, Tućilo je odgovorio sa nevjericom, optužujući novinara da je te informacije dobio ne od italijanskog tužioca, već od srpskih obavještajnih službi.

"Evo Šelzi je tu, idemo da provjerimo da li je on to rekao", odgovorio je Tućilo krenuvši ka tužiocu koji se u tom momentu takođe nalazio u hodniku sudnice, ali mu se advokat na kraju ipak nije obratio.

Suđenje odloženo za 29.mart Suđenje u Bariju, na kome je juče trebalo iza zatvorenih vrata da budu izloženi nalazi vještaka o kretanju novca kompanija jednog od optuženih Stanka Subotica Caneta odloženo je za 29. mart.

Šelzi je rekao da je razlog odlaganja to što je sudski vještak tražio dodatno vrijeme za analizu dokumentacije.

Subotićev advokat kaže da su on i njegov klijent očekivali da će zahtjevu za suđenje po skraćenom postupku, koji su oni tražili, biti udovoljeno mnogo ranije.

Odbrana se nada da će 29. marta vještačenje konačno biti priloženo, te da će tada sudija donijeti i odluku u vezi sa zahtjevom o skraćenom postupku. Canetov branilac tvrdi da nije zabrinut oko ishoda vještačenja:

”Ono će pokazati da kretanje novca Subotićevih kompanija nema nikakve veze sa optužbama u vezi sa švercom ka Italiji, jer one nisu usmjerene na italijansko tržište”, rekao je branilac.

Bonus video: