Prva presuda u slučaju "Šarić"

Vlasnik firme "DTM Relations" Nikola Dimitrijević (29) nagodio se s Tužilaštvom za organizovani kriminal da, u zamenu za godinu dana kućnog zatvora, prizna da je Darku Šariću omogućio kupovinu firme "Mitrosrem ".
161 pregleda 0 komentar(a)
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sarko Šarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.01.2011. 16:37h

Pošto je zaključio sporazum o priznaju krivice sa tužilaštvom, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu izreklo mu je pravosnažnu presudu, jer se Dimitrijević, shodno sporazumu, odrekao prava na žalbu, izjavila je Tanjugu portparol i sudija tog suda Maja Kovačević.

To je prva presuda izrečena u slučaju Šarić, prvi sporazum o priznavanju krivice koje je zaključilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i prva osuda na kućni zatvor u toj oblasti kriminaliteta.

Shodno osudi na kućni zatvor, Dimitirjević će narednih godinu dana boraviti u kući i nositi elektronsku narukvicu oko noge, a njegovo kretanje, koje određuje sud, nadziraće Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Dimitrijević je uhapšen sredinom novembra na graničnom prelazu iz Srbije sa Mađarskom, u okviru istrage o malverzacijama kojima je Šarićeva grupa "prala novac " zarađen od preprodaje kokaina.

Tada su uhapšeni i bivši stečajni upravnik"Metals banke" Srđan Petrović i zamjenik direktora novosadske filijale NLB banke Dušan Kovačević.

Dimitrijević je priznao da je na račun svoje firme dobio dva miliona eura od firme "Mat kompani", u vrijeme kada je njen vlasnik bio Duško Šarić, mlađi brat Darka Šarića.

On je taj novac zatim plasirao na račune preduzeća Zorana Čopića, vlasnika "Mitrosrema", s kojim je Darko Šarić dogovorio kupovinu firme.

Predstavnici Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenoj kriminalom preuzeli su krajem avgusta preduzeće "Mitrosrem“, po odluci Specijalnog suda za privremeno oduzimanje imovine od Darka Šarića, optuženog za šverc preko dvije i po tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Sudskom odlukom privremeno je oduzeto i 70 odsto akcija preduzeća, koje su bile u vlasništvu beogradske firme "DTM Relations doo Beograd ", formalnog vlasnika "Mitrosrema ".

Bonus video: