Hrvatska izručuje Lirindona Keljmendija Crnoj Gori

“Izručenik Liridon Keljmendi je na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima dao pristanak na predaju državi moliteljici.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 13:34h

Hrvatsko pravosuđe izručiće Liridona Keljmendija(27) Crnoj Gori na osnovu odluke Županijskog suda u Vukovaru, kojom mu je određen ekstradicioni pritvor. Keljmendija, koji je 4, januara uhapšen u toj državi, trenutno ne potražuje nijedno osim našeg pravosuđa.

Kako je za “Vijesti” kazala porparol Ministarstva pravde Hrvatske Vesna Dovranić on je uhapšen prilikom ulaska u u tu državu na međunarodnom magistralnom graničnom prijelazu Županja, i to na osnovu međunarodne potjernice raspisane na zahtjev Nacionalnog biroa podgoričke kancelarije Interpola .

Crnogorsko pravosuđe ga potražuje zbog krivičnog djela falsifikovanje isprava počinjenog na našoj teritoriji.

Liridon Keljmendi optužen je da je 24. septembra 2010. godine, ovlašćenom službeniku MUP-a Filijala Kotor, podnio falsifikovano rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo

“Izručenik Liridon Keljmendi je na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima dao pristanak na predaju državi moliteljici”, kazala je Dovranić “Vijestima”.

S obzirom da je međunarodna pojernica raspisana na zahtjev crnogorskog Interpola Keljmendi, iako je državljanin Bosne i Hercegovine, može biti izručen samo Crnoj Gori.

Ne zna se da li je uložena žalba

Njegov advokat Midhat Kočo već danima ne odgovara na telefonske pozive, tako da je bilo nemoguće saznati da li će uložiti žalbu na ekstradicioni pritvor svog branjenika. Ministarstvo pravde Hrvatske još uvijek ne zna da li je tako nešto preduzeto.

“ Ovo ministarstvo ne raspolaže podatkom da li je branitelj Liridona Keljmendijaa uložio žalbu protiv rješenja Županijskog suda u Vukovaru o određivanju ekstradicijskog pritvora”, kazala je Dovranić.

Keljmendija je sin kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, koji je označen i kao vođa jednog kraka tamošnje mafije, koji je sumnjive poslove razvio u Sarajevu ali i u Ulcinju.

Potjernica je raspisana po naredbi Osnovnog suda u Kotoru, da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u krivičnom postupku, koji se vodi protiv njega i njegovog starijeg brata Elvisa Keljmendija (32) koji su falisfikovanim dokumentima pokušali da dobiju crnogorsko državljanstvo.

U međuvremenu, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv braće Keljmendi i dvoje službenika filijale Ministarstva unutrašnjih poslova u Kotoru Svetozara Popovića i Ksenije Mitrović, koji je trebalo da završe taj posao.

Optuženi i službenici

Liridon Keljmendi optužen je da je 24. septembra 2010. godine, ovlašćenom službeniku MUP-a Filijala Kotor, podnio falsifikovano rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo.

U tom rješenju, kako se sumnja, unijeti su neistiniti podaci o prijem, a na papiru nije bilo čak ni vodenog žiga. Tada je otkrivena prevara, nakon čega je uslijedila istraga tokom koje je utvrđeno da je u maju prošle godine njegovom bratu Elvisu pošlo za rukom da dođe do crnogorskog državljanstva, pasoša i svih dokumenata.

Utvrđeno je da je Elvis, na osnovu lažno sačinjenog rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, nezakonito upisan u registar državljana, a sva dokumenta i danas posjeduje.

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić rekla je ranije “Vijestima” da je tužilaštvo u Kotoru 16. decembra 2010. godine podiglo optužnicu protiv Popovića i Mitrovićeve zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok je braći Keljmendi izmijenjeno krivično djelo tako da se oni sada terete za “zloupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja”.

Bonus video: