12 godina "podgoričkom kasapinu"

Tijelo pokojne Meri Bil pronađeno je u tri plastične kese, i to dojke i ruke, lijeva i desna noga, te torzo bijele žene. Tijelo je iskasapljeno, nedostajala je glava i vrat...
102 pregleda 0 komentar(a)
Tulja, Foto: Savo Prelević
Tulja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.01.2011. 09:01h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Smailu H. Tulji (70) iz Podgorice, koji je osuđen zbog ubistva Meri Bil u Bronksu kod Njujorka, u septembru 1990. godine.

Tulja je u julu, prema odluci krivičnog vijeća sudije Dragice Vuković u Višem sudu, osuđen na 12 godina.

Na prvom pojavljivanju u sudu u martu 2008, Tulja se zakleo da nije ubio Meri Bil, tvrdeći da mu je sve namjestio FBI. Tada je kazao da se preziva Džurlić, a da su ga u SAD-u zvali Džo, dok mu je pravo ime Smajo.

Bez neposrednih dokaza

Prema optužnici Tulja je od 9. do 15. septembra 1990. u Njujorku, u porodičnoj kući, tvrdim predmetom ubio Meri Bil, udarajući je u glavu. Nakon toga, on je nožem i testerom isjekao njeno tijelo, a zatim ga stavio u tri najlonske kese i ostavio na više različitih mjesta u Bruklinu.

“Nije bilo neposrednih dokaza, ali su postojali posredni , koji sa punom sigurnošću upućuju nazaključak da je Tulja izvršio ubistvo. Tijelo pokojne Meri Bil pronađeno je u tri plastične kese, i to dojke i ruke, lijeva i desna noga, te torzo bijele žene.

Tijelo je iskasapljeno, nedostajala je glava i vrat, ali je poređenjem i analizom utvrđeno da se radi o Meri Bil. Tragovi krvi pokojne su pronađeni u kući u Ulici 201 u Bronksu. Okrivljeni Tulja je ubistvo izvršio sa direktnim umišljajem, a da bi izbjegao da ne bude otkriven, mijenjao je prezime, a nakon ubistva angažovao je građevinske radnike da renoviraju stan”, kazala je sudija u obrazloženju presude.

Bonus video: