Troškovi zbog gojaznosti u SAD-u približavaju se 300 milijardi dolara

Online anketa otkrila da će od 1.000 odraslih 83 % željeti da prate program zdravog načina života ako budu dobili podsticaje od svog zdravstvenog osiguranja.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 14:50h

Troškovi zbog gojaznost u SAD-u su 270 milijardi dolara godišnje, dok su troškovi u Kanadi oko 30 milijardi dolara , pokazala je nova studija.

Ogroman iznos ukupnih troškova u Sjedinjenim Državama i Kanadi je rezultat: povećanih potreba za medicinskom njegom(127 milijardi dolara), gubitak produktivnosti zaposlenih, zbog visoke stope smrtnosti(49 milijardi dolara), gubitak produktivnosti zbog nemogućnosti aktivnosti radnika(43 milijardi dolara) i gubitak produktivnosti zbog potpune nesposobnosti(72 milijardi dolara), izjavilo je ,,SOA" društvo.

Rezultati studije se baziraju na osnovu pregleda radova objavljenih prije svega, između januara 1980. i juna 2009.

Smatra se da ljudi imaju višak kilograma, ako njihov indeks tjelesne mase (ITM) je između 25 i 29,9, a gojaznim ako je njihov indeks telesne mase veći od 30.

"Prekomjerna težina i gojaznost povećaju stopu nekoliko neželjenih zdravstvenih stanja, što je rezultiralo ovakvom cijenom za društvo", kaže autor studije Don Behan.

"Mi ne možemo ignorisati činjenicu da prekomjerna uhranjenost i gojaznost vode ka povećanju troškova i štetnih ekonomskih efekata. Poslodavci, zajednice i osiguravajuće kompanije treba da preduzmu akciju i pomognu potrošačima da donesu pametne, zdrave odluke", dodao je on.

Društvo ,,SOA" je pokrenulo online anketu i otkrilo da će od 1.000 odraslih 83 % željeti da prate program zdravog načina života ako budu dobili podsticaje od svog zdravstvenog osiguranja.

Bonus video: