Kokain iz Hondurasa stigao na adresu bivšeg policajca

Pošiljka kokaina iz centralne Amerike, preko londonskog aerodroma Hitrou, stigla je u ponedjeljak na adresu bivšeg policajca Dejana Šekularca (43) iz Zagoriča, saznaju “Vijesti” u policiji.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 10:42h

Pošiljka kokaina iz centralne Amerike, preko londonskog aerodroma Hitrou, stigla je u ponedjeljak na adresu bivšeg policajca Dejana Šekularca (43) iz Zagoriča, saznaju “Vijesti” u policiji.

Kada je ovaj Podgoričanin primio pismo sa bijelim prahom, koji je bio kamufliran u turističkoj brošuri, nekoliko inspektora za narkotike upalo je u njegovu kuću i zaplijenilo paket sa 140 grama kokaina, a njega uhapsilo.

Slično pismo, nešto manje težine - 115 grama kokaina, stiglo i jednom Nikšićaninu, koji je uspio da umakne potrazi policije.

Šekularac, koji je do juče bio u 48-časovnom policijskom pritvoru i tokom saslušanja se branio ćutanjem, priveden je kod istražnog sudije Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, koji ga je uputio u spuški pritvor.

Akcija u saradnji sa britanskom Agencijom

Akcija crnogorske policije, izvedena je u saradnji sa britanskom Agencijom za borbu protiv ozbiljnog, organizovanog kriminala, SOCA, čiji su službenici na londonskom aerdromu Hitrou, koji predstavlja jednu od petlji za prekookeansku poštu, otkrili dvije kokainske pošiljke za Crnu Goru.

“Prošlog četvrtka kontaktirale su nas kolege iz SOCA, obavijestili nas o ovom slučaju i pitali nas da li hoćemo da se uključimo u njegovo rješavanje i procesuiranje. U konsultaciji sa specijalnim tužiocem za organizovani kriminal, dobili smo nalog za kontrolisanu poštu. Potom smo krenuli u realizaciju operacije, koju smo do detalja bila isplanirali”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz policije.

Neobična pošiljka, koja je bila upakovana u vakumirani najlon, koji se nalazio u turističkoj brošuri veličinine 10x10cm, krenula je 22. decembra iz Hondurasa, republike u centralnoj Americi. Avionom je preletjela Atlantik i stigla do jednog od najvećih evropskih vazdušnih čvorišta - aerodroma Hitrou u Londonu, gdje je zaustavljena.

“Kada su dobili zeleno svjetlo od crnogorske policije, britanski agenti su pustili da pošiljke stignu do odredišta, ali kontrolisano”, ispričao je drugi sagovornik “Vijesti”.

U nedjelju ujutro, oko podneva po londonskom vremenu, britanska policija je, mimo ostalih pošiljki, dva pisma sa kokainom predala na ruke jednom od pilota 'Montenegro erlajnza', koji ga je po slijetanju u Podgoricu dao crnogorskoj policiji. Uz pošiljke je, kako je naveo izvor iz policije, stigla i propratna dokumentacija, koja će biti korištena u dokaznom postupku.

“Pošiljke su potom spakovane u kutije jedne podgoričke službe za brzu dostavu pošte, nakon čega se tek u ponedjeljak krenulo u njihovu dostavu, ali i u akciju hapšenja”, kazao je on.

Operacija još nije završena, a sagovornik “Vijesti” navodi da policije nekoliko zemalja rade na otkrivanju narkomreže, koja je učestvovala u krijumčarenju ove droge, kako pošiljaoca, tako i drugih učesnika.

Inspektori maskirani u poštanske radnike

Kada je radnik privatne službe za brzu dostavu pošte pozvonio na njegova vrata i uručio mu paket sa bijelim prahom, Šekularac nije slutio da je njegov “kolega”, koji je stajao u blizini i nosio uniformu ove firme, zapravo policijski inspektor za narkotike.

Ovaj maskirani inspektor nije bio jedini policijski službenik, koji je posmatrao primopredaju droge. Prema saznanjima “Vijesti” u pik-apu te firme bilo je sakriveno još nekoliko njih, koji su čekali signal da krenu u hapšenje.

“Taj radnik je predao poštu i ljubazno čestitao Šekularcu praznike, dok je ovaj potpisivao priznanicu o prijemu”, ispričao je neimenovani sagovornik “Vijesti”, navodeći da je odmah potom Šekularac uhapšen.

Gotovo istovremeno, policija je na identičan način pokušala da uhvati i Nikšićanina, čiji identitet nije željela da saopšti “Vijestima”, ali ga iz ove poštanske službe nijesu našli na kućnoj adresi, pa je pošiljku, koja je potom zaplijenjena, primio njegov brat.

Honduras-država kokaina

Honduras, zemlja iz koje je stigla “pošta” u Podgoricu, ima ozbiljnih problema sa olakšanim trafikingom droge, što ujedno predstavlja i veliki izazov za tamošnje vlasti.

Ova mala zemlja predstavlja tranzitno područje za kokain iz Južne Amerike koji je predviđen za tržište SAD-a. Tankeri i šleperi se koriste kao glavno sredstvo za transport kokaina u i kroz Honduras.

Vlasti u Hondurasu vjeruju da je tranzit droge kroz tu zemlju uvećan, kao i da lokalna potrošnja kokaina i kreka eskalira.

Trgovina narkoticima "preko mora" je jako popularna u Hondurasu jer već godinama predstavlja djelovanje bez rizika. Obala je rijetko naseljena, nema saobraćajnica, a i policija je rijetko prisutna.

Samo tokom 2000. godine u Hondurasu je oduzeto 1.139 kilograma kokaina.

Bonus video: