Budvanima srećan broj 13

Budvani su i pored pobjede u Atini protiv Olimpijakosa od 3:2, morali da iz kišnog Pireja budu okrenuti ka Italiji i utakmici koja je odjednom postala ključna za „narandžaste“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 23:04h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Pirej - Istorija je ispisana, crnogorska odbojka je konačno dočekala da jedna ekipa dođe do druge faze takmičenja u Ligi šampiona. Budvanska rivijera je napravila malo čudo i, čini se, samo prigrabila ono što joj je po svemu što se dešavala u grupi i pripadalo. Jer, tim Veselina Vukovića je slavio u četiri od šest utakmica u grupi, ali mu ni to nije bila garancija ni za šta...

Interesantno, Budvani su i pored pobjede u Atini protiv Olimpijakosa od 3:2, morali da iz kišnog Pireja budu okrenuti ka Italiji i utakmici koja je odjednom postala ključna za „narandžaste“. Bled Igora Kolakovića je senzacionalno potonuo u ljubljanskim „Stožicama” protiv Jastržebskog (0:3) i činilo se da su vrata osmine finala zatvorena. Međutim, sve je baš onako kako je trebalo odradio Kuneo - pobijedio je španski Teruel sa 3:1 u grupi B, pa je Rivijera prošla dalje kao najbolja trećeplasirana ekipa Lige šampiona!

Sada u Budvi mogu svi da odahnu, uspjeh je već napravljen, pa bez opterećenja čekaju žrijeb koji će se održati u petak. Zar je, u stvari, u ovom trenutku i toliko bitno ko će da bude protivnik?

Inspirisani Olimpijakos

Početak meča je nagovještavao da će gostujuća ekipa bez problema da otvori situaciju - Budvani su predvođeni odličnim Konstantinom Čupkovićem poveli sa 6:2, a na prvi tehnički tajm-aut se otišlo pri rezultatu 8:5.

Grci su nakon toga zaigrali za nijansu bolje, ali je Budvanska rivijera konstantno bila u prednosti sve do samog finiša - bilo je 20:18, potom i 22:21, ali je od tog trenutka krenuo pad u igri crnogorskog šampiona. Olimpijakos je prvi put u prvom setu poveo sa 23:22, a kraj tog perioda označio je blok Čeha Jiržija Krala nad Čupkovićem za 26:24...

Drugi set je bio potpuna suprotnost - Olimpijakos je sve do prvog tehničkog tajm-auta bio u vođstvu (8:7), ali su Budvani do kraja čudesnom serijom 18:9 najavili povratak u igru. U tom dijelu igre se razigrao srednji bloker Milan Jurišić, doprinos je dao i Aleksandar Šafranovič... U trenutku kada je Budvanska rivijera izjednačila, Grci su i matematički izgubili sve šanse za plasman u Čelendž rundu Kupa CEV, jer im je „igrao“ samo trijumf sa maksimalnim učinkom.

Pomračenje u 3. setu

Budvane kao da je to uspavalo, a igračima Olimpijakosa dalo krila. Grci su u narednom setu jednostavno razbili tim Veselina Vukovića, pa dileme nije bilo. Slavio je sa 25:17 i sa zebnjom se otišlo u naredni...

Kada je u tom periodu Olimpijakos imao rezultat 22:19 činilo se da je sve gotovo, da za goste nema izlaza, ali se onda razigrao neustrašivi Konstantin Čupković. Budvani su preokrenuli sjajnom serijom, a tačku je stavio mladi primač servisa koji je u posljednjem napadu izblokirao Jablonskog.

Stop za Despanja

Kada je preživjela sve što joj se dogodilo u 4. setu, Budvanska rivijera je u petom djelovala kao tim koji u svakom trenu zna šta želi, dok su Grci, sa druge strane, potpuno izgubili kompas.

Sem početne prednosti od 1:0, Olimpijakos nije imao nikakvih šansi, pa je vođstvo Budvanske rivijere samo raslo. U tim trenucima je, do tada neuhvatljivi, Rolando Despanj naišao na „živi štit“, prije svih, Milana Markovića i Gojka Ćuka, što je bilo sasvim dovoljno za lagano odrađivanje posla. Meč je zatvorio sinoć odlični Šafranovič.

Veliki udio u pobjedi su imali i rezervisti Ćuk i Nikola Renovica, koji su odmijenili Franćeska Biribantija (imao problema sa povredom zadnje lože) i Jurišića.

Izjave

Veselin Vuković, trener Budvanske rivijere: Mislim da smo nakon četiri pobjede zaslužili plasman dalje, iako smo poslije trijumfa dugo bili pod stresom šta će se desiti u Italiji. Jasno je da nam rezultat u Ljubljani između Bleda i Jastžebskog nije išao u prilog. Ovo je veliki rezultat, svi zaslužuju čestitke u klubu, jer je poznato kakvu ligu igramo.

Imate li želje pred žrijeb?

- Sve su to jaki timovi. Po meni, Italijani su favoriti u nastavku Lige šampiona, ali ima tu još jako dobrih timova. Po kvalitetu su nam najbliži belgijanski Rozelar i Mazeik, ali sve je otvoreno. Volio bih da izbjegnemo ruske timove, jer bi nam u tom slučaju putovanje do Kazanja ili Belgoroda bili najveći problem.

Aleksanar Šafranovič: Meč je bio izuzetno težak. Nismo igrali baš najbolje, ali smo na kraju pokazali karakter i vratili se u utakmicu. Pobjeda je stigla kao nagrada za trud i plasman u narednu fazu je veliki uspjeh.

Nikos Kalmazidis, trener Olimpijakosa: Propustili smo veliku šansu, imali smo utakmicu u svojim rukama u 4. setu. Odjednom smo, međutim, stali i Budvanska rivijera je to iskoristila.

Bonus video: