U Vašingtonu pronađen nepoznati Lorkin rukopis

Iskustvo života u SAD-u odrazilo se i na njegovo stvaralaštvo, bio je obuzet nemirima, zvukovima i užurbanošću američkih ulica.
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 13:52h

U Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu otkriven je dosad nepoznati rukopis pjesnika Federika Garsije Lorke.

Za otkriće je zaslužan profesor španskog jezika Kristofer Maurer, a pronašao ga je na muzičkom odsjeku Biblioteke kongresa. Iako na prilično izloženom mjestu, rukopis niko do sada nije vidio.

Riječ je o neobjavljenim djelovima pjesme “Oficina y denuncia” iz njegove zbirke “Pjesnik u Njujorku”, objavljene u Meksiku 1940, četiri godine nakon njegove smrti.

“Stavljam se na raspolaganje odanim španskim seljacima”, jedan je od redova u novootkrivenom Lorkinom rukopisu. Lorka je boravio u Njujorku oko godinu dana, od ljeta 1929. kada je pohađao tečaj engleskog jezika na Univerzitetu Kolumbija.

Iskustvo života u SAD-u odrazilo se i na njegovo stvaralaštvo, bio je obuzet nemirima, zvukovima i užurbanošću američkih ulica. Prema mišljenju profesora Maurera, Lorkin odlazak u SAD ključan je dio njegovog života. Svoje pjesništvo obogatio je socijalnim momentima i otvorenije počeo da piše o svojoj homoseksualnosti.

Bonus video: