Njegoševa nagrada svake druge godine

U žiriju će biti po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
130 pregleda 0 komentar(a)
mirko kovac, Foto: Arhiva Vijesti
mirko kovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.01.2011. 13:52h

Njegoševa nagrada za književnost dodjeljivaće se od 2013. svake druge godine, predviđeno je Zakonom o državnim nagradama, koji je usvojio crnogorski parlament, javlja MINA.

Ta nagrada će se dodjeljivati bijenalno, kako se navodi, autoru književnog djela koje je prvi put objavljeno u prethodne dvije godine na nekom od južnoslovenskih jezika.

Ali, kada se preciziraju jezici, navode se - bosanski, bugarski, makedonski, slovenački, srpski, hrvatski, crnogorski, kao i albanski jezik.

Prema zakonu, Njegoševa nagrada će se za 2013. godinu dodijeliti za književno djelo koje je prvi put objavljeno u prethodne četiri godine, od 2009. godine.

U žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade imenuje se po jedan član iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

"Selektor prati izdavačku produkciju književnih djela u državi iz koje je određen i za dodjelu Njegoševe nagrade predlaže do tri djela različitih autora koja su objavljena u toj državi", kaže se u zakonu.

Selektor je dužan da predloge za dodjelu Njegoševe nagrade dostavi žiriju najkasnije do kraja januara u godini u kojoj se nagrada dodjeljuje.

Zakonom je predviđeno da Ministarstvo kulture imenuje selektora za odabiranje likovnih djela koja mogu biti izložena na "Salonu Petar Lubarda".

Selektor je afirmisani poznavalac likovnog stvaralaštva i imenuje se na pet godina.

Predviđeno je da na "Salonu Petar Lubarda" može izlagati najviše 60 autora sa po jednim djelom.

Bonus video: