Izložba Tamare Žderić večeras u Herceg Novom

Žderić kaže da traga za dinamičnim i eruptivnim kretanjima, ali i za onim krhkim i, često, neopaženim
106 pregleda 0 komentar(a)
Tamara Žderić, Foto: Culture-corner.me
Tamara Žderić, Foto: Culture-corner.me
Ažurirano: 27.03.2018. 09:07h

Izložba radova mlade umjetnice Tamare Žderić biće otvorena večeras u galeriji “Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, u 19 časova. Postavku čini oko trideset radova rađenih kombinovanom tehnikom - tuš i pero, uljane boje, akvarel.

Žderić kaže da u svojim radovima traga za dinamičnim i eruptivnim kretanjima, ali i za onim krhkim i, često, neopaženim.

“Svijet žuri, rastače se, promiče, izmiče, pada, uzdiže se, juri nezaustavljivo. Ne stižemo da sve informacije pohranimo u sebe, ne uspijevamo da za vrijeme ovog našeg kratkog života dotaknemo, dodirnemo, pojmimo, obuhvatimo, raščlanimo silnu količinu pojava i pojmova koji nas okružuju. U savremenom svijetu, punom straha, prije svega onog skrivenog, iskonskog, ne dozvoljavamo sebi da se bavimo sitnicama koje nas okružuju, njihovim postojanjem i njihovim kretanjima. Često nismo svjesni života koji se krije u jednom drvetu, grumenu zemlje, djeliću tkanine, razmazu boje. A taj svijet je fantastičan, neopisiv, neponovljiv i mora da se doživi svakim djelićem našeg osjećajnog bića. U svojim radovima, tragam za takvim, dinamičnim, eruptivnim kretanjima, ali i onim treperavim, nježnim, krhkim, jedva opaženim”, zapisala je autorka o svojim radovima.

Ona je istakla da najviše voli da koristi tuš i pero, iako se koristi i uljanim bojama i akvarelom.

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne i master studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i trenutno je na doktorskim studijama. Član je Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 2018. godine.

“Otkrivanje novih svjetova sadržanih u raznim pojavama i predmetima oko mene, dovelo me je do toga da sopstveno postojanje, ali i postojanje svijeta kome pripadam, shvatim kao uzbudljivu igru koja se odvija bez kraja i konca”, kaže umjetnica.

Izložbu će otvoriti kustos Galerije Jasmina Žitnik.

Bonus video: