Na bankomatu bakterija koliko i na wc šolji

Bankomati ne samo da su puni bakterija, već sadrže istu količinu i vrste bakterija kao i toaleti i uzrokuju brojne bolesti, pokazalo je posljednje istraživanje engleskih naučnika
76 pregleda 0 komentar(a)
bankomat, Foto: Shutterstock.com
bankomat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2011. 12:03h

Bankomati su prljavi i prepuni bakterija poput javnih wc-a, pokazalo je najnovije istraživanje britanskih naučnika.

- Rezultati su iznenađujući, jer bankomati ne samo da su puni bakterija, već sadrže istu količinu i vrste bakterija kao i toaleti i uzrokuju brojne bolesti - rekao je doktor Richard Hastings, mikrobiolog u kompaniji BioCote koja je sprovela istraživanje.

Stručnjaci su, navodi The medical news, uzeli uzorke s tipki na gradskim bankomatima širom Velike Britanije koje svakodnevno koristi hiljade ljudi. Ujedno, uzeli su uzorke s wc - daski obližnjih javnih toaleta i uporedili ih s onima s bankomata. Analiza uzoraka pokazala je da se i na bankomatima i wc šoljama nalaze bakterije koje izazivaju mučninu i dijareju.

Prema jednom od ranijih istraživanja kompanije BioCote o najprljavijim javnim mjestima, bankomati su bili na desetom mjestu s nešto više od 42 odsto ispitanika koji smatraju da su izuzetno prljavi. Istraživanje je tada sprovedeno na 3,000 odraslih osoba i tada se pokazalo da su najprljavije telefonske govornice.

- Javni telefoni su opasni za zdravlje, jer osim što ih svakodnevno koristi velik broj ljudi, oni su blizu nosa i usta. Dovoljno je da neko nosi virus gripa i da se razboli svako ko nakon njega koristi telefon. Međutim, ironično je kako ljudi vjeruju da su bankomati čistiji, jer je naše istraživanje pokazalo da su jednako prljavi kao i wc-i - rekao je dr Richard Hastings.

Bonus video: