Zahtjev za legalizaciju istopolnih brakova u Srbiji

Zakonsku mogućnost da sklapadaju bračne i vanbračne zajednice još neko vrijeme neće imati ni pripadnici gej populacije u Crnoj Gori, jer Vlada zasad ne planira da otvori to pitanje
56 pregleda 0 komentar(a)
lgbt, Foto: Shutterstock.com
lgbt, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.01.2011. 08:52h

Nevladina organizacija Gej-lezbijski info centar (GLIC) zatražila je promjenu Ustava Srbije u dijelu koji brak definiše kao zajednicu muškarca i žene, kako bi se u budućnosti omogućila legalizacija istopolnih brakova, prenosi Blic.

“GLIC traži da se član 62. promijeni i da definicija bude polno neutralna, odnosno da je brak unija dvije osobe. Smatramo da je ta promjena važna, kako bi se ostavila mogućnost da se jednog dana, kada Srbija i srpska gej-lezbijska zajednica bude spremna, mogli da se legalizuju istopolni brakovi, bez ponovne promjene Ustava“, navodi se u zahtjevu.

Istopolnih brakova nema ni u Crnoj Gori

Zakonsku mogućnost da sklapadaju bračne i vanbračne zajednice još neko vrijeme neće imati ni pripadnici gej populacije u Crnoj Gori, jer crnogorska Vlada zasad ne planira da otvori to pitanje.Krajem prošle godine pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudin Delić objasnio je da trenutno nema naznaka da će se raditi na Zakonu o registrovanom partnerstvu ili istopolnim zajednicama". On tada nije isključio mogućnost da se taj akt nađe u fokusu budućih pregovora sa EU. "Ne znam da li Vlada ima namjera da donosi taj zakon. Do sada nijesmo imali imperativni zahtjev da ga donesemo, ah je otvoren prostor tokom budućih pregovora", kazao je tada Delić za "Vijesti".

Ustav za jednakost, a homoseksualni parovi ne uživaju prava bračne zajednice

Član Evropske komisije za prava seksualne orijentacije za Crnu Goru (ECSOL) i profesor evropskog prava na Fakultetu za državne i evropske studije u Podgorici dr Jovan Kojičić tvrdi da će Crna Gora morati da, osim zahtjeva da se primijeni Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o zabrani diskriminacije, čija je primjena povjerena ombudsmanu, reguliše to pitanje. "Iako crnogorski Ustav proklamuje jednakost za sve i zabranjuje diskriminaciju osoba u odnosu na bilo koje lično svojstvo, ne postoji zakon o registrovanom partnerstvu, koji bi homoseksualnim osobama pružio da uživaju prava koja proističu iz braka ili vanbračne zajednice", tvrdi Kojičić.

Bonus video: