Arafat otrovan talijumom

Palestinski lider Jaser Arafat, koji je umro 2004. godine, otrovan je smrtonosnom dozom talijuma u pijaćoj vodi ili hrani, pokazala su najnovija istraživanja koja je objelodanio bivši Arafatov savjetnik Basam Abu Šarif.
87 pregleda 0 komentar(a)
Arafat, Foto: Reuters
Arafat, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.01.2011. 20:14h

On je istakao da na takav zaključak ukazuje novi izveštaj britanskih forenzičara, koji baca sumnju na Izrael, a najavio je da će više informacija dati komitet za istragu Arafatove smrti.

Abu Šarif je i ranije krivio Izrael, tvrdeći upravo da je Arafat otrovan hranom ili vodom koju je dobijao dok je bio pod opsadom izraelske vojske u svom sjedištu u Ramali na Zapadnoj obali.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici kraj Pariza 11. novembra 2004. godine.

Abu Šarif je istakao da su testove sproveli najpoznatiji forenzičko-toksikološki eksperti u Velikoj Britaniji, ali nije naveo ime ni jednog od njih, niti institucije koja je izvršila testiranje. Talijum je izuzetno otrovna supstanca, a trovanje obično nastupa kada se unese oralno.

Fatalna supstanca se dobija iz morske trave, tečna je, bez boje, ukusa i mirisa, i ne mijenja ukus hrane i vode kada im se doda, ali može biti unijeta i kroz vene, precizirao je Arafatov savjetnik, prenijeli su arapski mediji.

Neimenovani ekspert je objasnio da otrov djeluje polako, uništavajući unutrašnji sistem, počev od jetre, bubrega, pluća i konačno mozga.

Rok u kome nastupa smrt, između ostalog, zavisi od starosti osobe i imuniteta, objasnio je Abu Šarif, istakavši da je upozorio Arafata nekoliko mjeseci prije nego što je otrovan, tvrdeći da je to glavno oružje Izraela.

Bonus video: