Pinjatić ostaje u pritvoru zbog uticaja na svjedoke

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je žalbu odbrane na određivanje pritvora Pinjatiću, između ostalog, da ne bi uticao na svjedoke.
79 pregleda 0 komentar(a)
Pinjatić, Foto: Vesko Belojević
Pinjatić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.01.2011. 13:18h

Poslanik DPS-a Đorđije Pinjatić ostaje u pritvoru, jer je Viši sud odbacio njegovu žalbu, rekao je "Vijestima" njegov branilac advokat Stevan Damjanović.

Vanraspravno krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je žalbu odbrane na određivanje pritvora Pinjatiću, između ostalog, da ne bi uticao na svjedoke.

Krivičnom prijavom specijalnog tužioca Pinjatić je osumnjičen da je zloupotrijebio službeni položaj "putem pomaganja" u slučaju “Zavala Invest”.

On se tereti da je u poslu oko izgradnje postrojenja za pretvaranje morske u tehničku vodu, pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.062.697,77 eura.

“Nakon što je sudija za istragu Višeg suda odredio Pinjatiću pritvor do 30 dana, uložio sam žalbu. Dobio sam odluku vijeća Višeg suda, kojim je moja žalba odbijena. Kao razlog za pritvor, između ostalog se navodi da postoji mogućnost da Pinjatić utiče na svjedoke”, izjavio je advokat Damjanović.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović saslušao je Đorđija Pinjatića 29. decembra i odredio mu 30 dana pritvora.

Nanijeli milionsku štetu Opštini

U naredbi za sprovođenje istrage, zamjenik specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala Lidija Vukčević navodi da su okrivljeni gradonačelnik Rajko Kuljača i tadašnji sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Budva Dragan Marović, od jula 2007. do decembra 2008. godine, u svojstvu službenih lica, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala Invest”, a Opštini Budva nanijeli štetu.

Tužilaštvo navodi da je Kuljača suprotno ugovoru br. 001-1637/1 od 11.06.2007. godine, gdje nije objašnjeno kako je Opština Budva bila investitor građevinskih, elektro i radova na postrojenju za vodu, sa kim je taj ugovor sklopljen i za koji iznos.

Po naredbi za sprovođenje istrage, Kuljača je zajedno sa Pinjatićem i Marovićem, usmeno dogovorio da “Zavala Invest”, finansira i izgradi taj objekat, kako bi pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala Invest”, čiji su osnivači “Monivest” Dragana Sekulića i Svetozara Marovića i preduzeće “Slav Inn”, u vlasništvu Vječeslava Lejbmana.

Taj dogovor je urađen bez prethodno utvrđene cijene radova i bez izdate građevinske dozvole.

Tako je “Zavala Invest” angažovala preduzeća “Monterra Montenegro” - Budva, “Exporing”- Nikšić, “Udarnik” - Nikšić, YU Briv”- Kotor, “Experted”- Podgorica i “Elcorpring” - Beograd kao izvođače radova.

Te firme, kako se tvrdi u tužilaštvu, završile su radove u julu 2008. godine, a potom “Zavali invest” kao investitoru, dostavili dokumentaciju u kojoj piše da je posao bio vrijedan 3.340.770,80 eura.

Marović nije nadzirao

Navodi se da okrivljeni Dragan Marović nije pratio fizičke i finansijske realizacije usmenog dogovora, "nije angažovao stručni nadzor i vršio kontrolu i ovjeru situacija".

Okrivljeni Kuljača je imenovao Komisiju za procjenu vrijednosti radova, koju su sačinjavali Pinjatić, kao predsjednik i okrivljeni Žinić, Đurović, Vučetić, Đurović, Tomović, Stanojević i Kaloštro.

"Članovi komisije su umišljajno pomogli da preduzeću “Zavala Invest” pribave imovinsku korist tako što su, suprotno stanju utvrđenom po dokumentaciji izvođača radova, 13.10.2008.godine sačinili izvještaj u kojem su izvedene radove procijenili na 4.403.886,55 eura, što je za 1.062.697,77 eura veći od troškova koje je “Zavala Invest” imala”, navodi se u naredbi.

.

Bonus video: