Prelević nevin bio 4 mjeseca u zatvoru

Krivično vijeće Osnovnog suda kojim je predsjedavala sudija Maja Zeković, poslednjeg dana prošle godine oslobodili su ga optužbi i pustili na slobodu.
273 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 14:10h

Osnovno državno tužilaštvo odustalo je od daljeg gonjenja Podgoričanina Marinka Prelevića (38) kojem su na teret stavljali krivično djelo izazivanja opšte opasnosti.

Krivično vijeće Osnovnog suda kojim je predsjedavala sudija Maja Zeković, poslednjeg dana prošle godine oslobodili su ga optužbi i pustili na slobodu.

Tužilaštvo je u novembru podiglo optužnicu protiv njega zbog sumnje 22. jula bacio ručnu bombu u dvorište kuće Maksima Stanišića u naselju Zagorič. Od gelera je oštećeno vozilo i dio kuće Stanišića.

Prelević je u svojoj odbrani negirao da ima bilo kakve veze sa tim događajem, dok se oštećeni Maksim i Miloš Stanišić nijesu pridružili krivičnom gonjenju Prelevića.

Nakon četiri mjeseca i 20 dana on je napustio Istražni zatvor u Spužu.

“Onog dana kada sam priveden u Centar bezbjednosti inspektorima sam kazao da ja lično nemam nikakve veze s tim, niti na bilo koji način mogu da imam. Dao sam im ime i prezime osobe koja je bila u posjedu te eksplozivne naprave”, kazao je “Vijestima” Prelević.

On tvrdi da su i inspektori tada rekli da znaju ko je ta osoba koja je izvršila pomenuto krivično djelo, ali da “nemaju dokaze da procesuiraju prijavu protiv te osobe”.

“Rekli su da su svi upoznati i da znaju da je ta osoba imala razloga da to uradi. Ja sam mislio da je bilo dovoljno sa moje strane, da kažem ko je bio u posjedu te bombe i ko je imao motiva da to uradi”, rekao je Prelević.

Kako kaže, nakon skoro pet mjeseci koje je, “ni kriv ni dužan”, proveo u Istražnom zatvoru, optužbe protiv njega su odbačene “bez svake dalje krivične odgovornosti a jedina krivica mu je bila što je bio naivan”.

“Nakon izlaska iz zatvora otišao sam kod istih inspektora i rekao : “Zar je moguće da čitav Zagorič zna da je ta osoba tu eksplozivnu napravilu nudila i prodavala po Zagoriču, a da vi nemate takvih informacija?”, kazao je Prelević.

On je na početku suđenja kazao da sa Stanišićima koji se pominju u optužnici nikada u životu nije imao bilo kakav konflikt i da ih nikad ih u životu nije vidio.

“Ja iz grada poznajem nekog Gila Stanišića, a mislim da je to sin jednog od njih, a ne znam tačno kojeg. Međutim, ni sa tim Gilem nijesam nikada imao nikakav konflikt”, kazao jetada Prelević.

On je takođe ispričao da sporne noći nije bio gradu, već sa svojim prijateljem u lokalu u Gradskoj opštini Tuzi, a da je od tog istog prijatelja kasnije, kada su se razdvojili, preko telefena saznao da je došlo do eksplozije.

Bonus video: