U SAD razvijena nova tenologija za rano otkrivanje kancerogenih ćelija

Jedno od najvećih dostignuća u istraživanju raka tokom posljednje decenije obuhvata izuzetno osjetljiva, nova testiranja krvi, koja se trenutno obavljaju u četiri centra za liječenje raka u SAD.
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 12:55h

Jedno od najvećih dostignuća u istraživanju raka tokom posljednje decenije obuhvata izuzetno osjetljiva, nova testiranja krvi, koja se trenutno obavljaju u četiri centra za liječenje raka u SAD.

Novi test koji je razvijen u Opštoj bolnici Masačusets, u Bostonu mogao bi revolucionarno da utiče na liječenje raka. Kako tumori rastu, oni ispuštaju kancerogene ćelije u krvotok. Novi test krvi pruža uvjeravanja da će prepoznati i najmanje tragove ćelija raka koje cirkulišu u krvi.

U novom testu, uzorak krvi se propušta kroz mikročip koji je tretiran specijalnim lijepkom.

„Zdrave ćelije prolaze kroz mikročip, a samo ćelije raka mikročip prepoznaje i one ostaju zalijepljene na njemu“, objasnio je jedan od istraživača dr Memet Toner.

Istraživači se nadaju da će mjerenjem broja i vrste kancerogenih ćelija u krvi, ljekari moći da utvrde da li je tretman pacijenta djelotvoran.

Dr Elmer Huerta, bivši predsjednik Američkog udruženja za borbu protiv raka kaže:

„Ono što pokušavam da saznam, ako sam prepisao tretman, jeste da li se tumor smanjuje ili nestaje, pomoću snimanja rentgenom, CT skenerom i magnetnom rezonancom“.

Međutim, ponekada prođe više mjeseci prije nego što biopsija ili rentgenski snimci pokažu da li tretman djeluje.

A, ukoliko rak nastavi da raste izgubljeno je vrijeme od ključne važnosti. Uz pomoć novog testa, ljekari će odmah znati da li pacijent još ima rak.

Na taj način bi praćenje pacijenata sa rakom bilo mnogo usmjerenije i preciznije, a sa upotrebom ove tehnologije bi bilo manje slučajeva povratka kancera.

„Naravno, ako pravilno koristimo tu tehnologiju, pronaći ćemo slučajeve povratka raka mnogo ranije i liječićemo ih, shodno tome, novim lijekovima“, objasnio je dr Denis Hejber, jedan od istraživača.

Bonus video: