BEZ BANKE

Mirjana Sanader ostala bez plate

Mirjana Sanader prima platu univerzitetskog profesora od 13.000 kuna. Prema zakonu, ona mora raspolagati svojom zaradom, a tekući račun joj ne smije biti zamrznut.
73 pregleda 0 komentar(a)
s1718_1, Foto: 24sata.hr
s1718_1, Foto: 24sata.hr
Ažurirano: 10.01.2011. 11:58h

Hrvatski mediji su prenijeli da Mirjana Sanader, više od dvije nedjelje nije mogla podići platu jer joj je tekući račun blokiran.

Supruga pritvorenog bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera više puta je pokušavala da otvori tekući račun, ali joj banka nije to dopuštala, potvrdila je „Jutarnjem listu“ advokatica porodice Sanader, Jasna Novak.

„Takođe, treba napomenuti da su joj na račun legle već dvije plate koje ne može podići“, rekao je advokat Iva Sanadera Goran Suić za „Index“.

On je dodao da se radi o protivustavnoj mjeri, jer sudskoj blokadi nisu podložni tekući računi.

„Mirjana Sanader prima platu univerzitetskog profesora od 13.000 kuna. Prema zakonu, ona mora raspolagati svojom zaradom, a tekući račun joj ne smije biti zamrznut.

Novi tekući račun

Kao što je poznato, njen osnovni tekući račun je pod blokadom, a u banci joj ne dopuštaju da otvori novi račun uprkos tome što je pravo na zaradu ustavna kategorija, što podrazumijeva da svako ko radi mora dobiti platu“, izjavila je Novak za „Jutarnji list“.

Na osnovu izvora bliskim bivšem premijeru, potpisanu odluku navodno posjeduje i državna revizija. Prozvani Ivan Jarnjak tvrdi da stranka nije znala za Sanaderov luksuz i da su za novi automobil saznali tek kad je obezbjeđenje njime ostrugalo žardinjeru

Na pitanje šta supruga bivšeg predsednika HDZ-a uz pomoć advokata namjerava da preduzme u vezi sa blokadom tekućeg računa u Zagrebačkoj banci, Suić je rekao da su neki koraci već preduzeti i da će javnost o tome uskoro više saznati.

Međutim, kako je iz neslužbenih izvora saznao „Jutarnji list“, Mirjana Sanader nedavno je riješila problem s bankom i navodno joj je otvoren novi tekući račun.

Advokatica Novak je izjavila kako nema saznanja da je gospođa Sanader u međuvremenu riješila nastali problem s bankom.

Članovima porodice Sanader blokirani su bankovni računi, a Ivu Sanaderu su, osim računa, blokirani i poslovni udjeli u trgovačkim društvima. Krajem decembra iz vile u Kozarčevoj su im zaplijenjene umjetnine za koje se nagađa da vrijede oko milion eura.

Aferu BMW Sanader „prepušta“ HDZ-u

U vezi sa aferom oko kupovine preko pola miliona vrijednog BMW-a, „Večernji list“ je prenio da je Ivo Sanader navodno poručio iz Salcburga da je o nabavci spornog automobila odlučilo Predsjedništvo HDZ-a, a da je odluku potpisao tadašnji generalni sekretar stranke Ivan Jarnjak.

„Čini se da odbrana Iva Sanadera neće pristati da bivši premijer bude odgovoran za sve korupcione afere već će dokazivati da je za određene poteze saodgovoran i vrh HDZ-a“, naveo je „Večernji list“.

Prema pisanju lista, a na osnovu izvora bliskim bivšem premijeru, potpisanu odluku navodno posjeduje i državna revizija. Prozvani Ivan Jarnjak tvrdi da stranka nije znala za Sanaderov luksuz i da su za novi automobil saznali tek kad je obezbjeđenje njime ostrugalo žardinjeru.

Kako je javnost saznala za njega, morali su ga se brzo riješiti. „Kad BMV dođe na red u kancelariju za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, onda ću o tome govoriti kod državnog tužioca“, rekao je Jarnjak za „Večernji list“, tvrdeći da HDZ nije znao da će biti kupljen blindirani automobil vrijedan preko 570.000 eura.

Prema Jarnjakovim ranijim izjavama, kako je BMV bio vožen i oštećen morali su, pri povratku vozila proizvođaču, dati drugo vozilo stranke i još doplatiti 84.000 eura.

Preporučujemo za Vas