Zeleni čaj izaziva pospanost

Želite da obezbijedite sebi dovoljno kvalitetnog sna? Obratite pažnju na ishranu – stručnjaci kažu da je pravilan izbor hrane jedan od načina da brže zaspite
318 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2011. 16:16h

Prava hrana nekoliko sati prije spavanja može pomoći da brže zaspite, kažu stručnjaci, pa čak i da poboljšate kvalitet sna. Pročitajte koje su to namirnice potrebne za miran san. Ne zaboravite na zlatno pravilo: bez hrane dva sata prije spavanja, jer tako organizmu dajete vremena da sve lijepo svari.

Bademi

Bingo! Sadrže magnezijum koji podstiče spavanje i opušta mišiće. Obogatiće organizam proteinima koji pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi dok spavate. Probajte, jednostavno je: kašika maslaca od badema ili šaku badema prije spavanja kako bi se tijelo opustilo.

Čaj

Neke vrste čajeva bez kofeina mogu da pomognu da brže zaspite. Čaj od kamilice i zeleni čaj su još jedan dobar izbor. Zeleni čaj sadrži tanin, koji izaziva pospanost. Samo obratite pažnju da je zeleni čaj kojeg ste kupili zaista bez kofeina ako ga pijete prije spavanja. Dovoljna je šoljica.

Banana

Banane su odličan izvor magnezijuma i kalijuma, koji pomažu da se opustite. One sadrže i triptofan, koji se pretvara u serotonin i melatonin u mozgu, a to su ključni hormoni za smirivanje.

Mliječni proizvodi

Jogurt, mlijeko i sir ne sadrže triptofan, ali su bogati kalcijumom koji smanjuje nivo stresa i stabilizaciji nervnih vlakana, uključujući i one u mozgu. To znači da jogurt prije spavanja ne samo da može pomoći da zaspite, već pomaže da tada ne brinete, recimo o poslu.

Tvrdo kuvana jaja

Problem sa spavanjem možda imate zbog toga što ne unosite dovoljno proteina, već ugljene hidrate koji su bogati šećerom, poput kolača i slatkiša. Jaja sadrže dosta proteina.

Žitarice

Tanjir žitarica prije spavanja, pogotovo ako sadrže malo šećera i cjelo zrno, pravi su izbor za večeru. Ova namirnica povećava djelovanje triptofana u krvotoku, a time i bolji san.

Bonus video: