Ljekovitost sokova

Sok od grožđa nije za dijabetičare

Ustaljeno je mišljenje da su svježe cijeđeni sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može da pomogne, a drugoj osobi da škodi.
51 pregleda 0 komentar(a)
21.03.2019. 16:21h

Ne bi trebalo da precjenjujete ljekovitu moć sokova. Prije svega, to su namirnice i njihov uticaj nije ljekovit. Ne možete da liječite bolest terapijom sokom, možete samo da pomognete vašem organizmu.

Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti: ako imate gastritis ili pancreatitis, ne smijete piti sok od limuna, pomorandže, jabuke, ribizle ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, a to izaziva kiselinu i bol.

Konzumaciju soka od grožđa treba da ograniči svako ko ima dijabetes. Taj sok sadrži previše glukoze i kalorija.

Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva: ako patite od dijareje, trebalo bi da ih razrijedite s vodom i pijete po malo.

Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate da pijete litre soka dnevno. Takvi eksperimenti mogu samo naškoditi organizmu. Razumna količina je od nekoliko kašika do 3 čaše dnevno, zavisi od vrste soka.

Postoje naučno utemeljena vjerovanja da sok gubi na kvalitetu ako se priprema u blenderu, zato što se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. Ako pripremite sok uz pomoć klasične cjediljke i dalje je gubitak vitamina neizbježan.

Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tokom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, može se povećati fermentacija u crijevima i stomaku i izazvati nadutost.

I još jedno: morate piti svježe sokove čim ih pripremite. Čak i kratkotrajno držanje u frižideru smanjuje ljekovitu vrijednost soka, iako njegov ukus može ostati isti.