Dobričanin: Doktori sa sjevera me učili hirurgiji

Braća Kojović su optužili ljekare, posebno dr Dobričanina da su zbog nemarnosti i upućivanja njihovog oca, iz bjelopoljske bolnice do Urgentnog centra u Podgorici i nazad, doprinijeli smrtnom ishodu.
724 pregleda 0 komentar(a)
dobricanin_1, Foto: Arhiva Vijesti
dobricanin_1, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.01.2011. 21:25h

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, dr Vladimir Dobričanin kazao je da iz poštovanja prema preminulom pacijenut Vukomanu Kojoviću (54), ne želi da vodi javnu polemiku sa dvojicom njegovih sinova, koji su prekjuče ustvrdili da je njihov otac umro zbog “neodgovornog odnosa ljekara i šetnje do Podgorice i nazad”.

Kojović je preminuo 18. decembra nakon operacije u Opštoj bolnici u Bijelom Polju, a načelnik Hiruškog odjeljenja dr Dušku Miladinoviću kazao je prekjuče “Vijestima” da je njegova smrt uslijedila nakon operacije spleta crijeva, a zbog zatajivanja rada bubrega.

Takva komplikacija je, kako je objasnio, česta pri “zapetljaju crijeva i upali trbušne maramice”. Dr Dobričanin je kazao da je njegov kolega Miladinović ovim objašnjenjem sve rekao o ovom slučaju, te da je svaki drugi komentar suvišan.

Dobričanin: U Bijelom Polju su vrsni ljekari

Braća Rajko i Vule Kojović su pred novinarima optužili ljekare, posebno dr Dobričanina da je zbog nemarnosti i upućivanja njihovog oca, dan prije njegove smrti, iz bjelopoljske bolnice do Urgentnog centra u Podgorici i nazad, doprinijeli smrtnom ishodu.

U izvještaju ljekara specijaliste KCCG od 17. decembra, koji je potpisao dr Dobričanin, navodi se da je pacijent upućen zbog opstruktivnog ikterasa u hirušku ambulantu KCCG, jer se žalio na izostanak stolice pet dana, kao i blage bolove u trbuhu koji su lokalizovani periumbilikalno.

U izvještaju piše i da se "u dogovoru sa pacijentom upućuje u regionalni centar radi hospitalizacije i praćenja opšteg stanja uz preporuku kolonoskopije i praćenja od strane hirurga, interniste i infektologa".

Dobričanin je juče demantovao da je pred braćom Kojović komentarisao da bi “da se on pita, zatvorio bolnice u Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima”, govoreći u negativnom kontekstu o kolegama sa sjevera

Dobričanin je “Vijestima” juče pojasnio da je, nakon obavljenih pretraga, predložio pacijentu hospitalizaciju u KCCG, a da ga je on pitao da li postoji mogućnost njegovog liječenja i boravka u bjelopoljskoj bolnici, jer mu je tamo familija.

“Kazao sam da postoji i da u toj medicinskoj ustanovi imaju vrsne ljekare i sve uslove za njegovo liječenje, te da je njegovo pravo da odluči gdje će se liječiti. Tom razgovoru su prisustvovali i njegovi sinovi“, naveo je on.

Ne bi protiv mentora

Dobričanin je juče demantovao da je pred braćom Kojović komentarisao da bi “da se on pita, zatvorio bolnice u Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima”, govoreći u negativnom kontekstu o kolegama sa sjevera.

“O mom mišljenju o bolnicama na sjeveru dovoljno govori činjenica da su moja dva mentora - dr Lazović i dr Kastratović iz Bijelog Polja i Berana. Oni su ti koji su me učili hirurgiji i danas me uvode u nove vještine hirurških tajni”, naglasio je direktor Urgentnog centra.

Bonus video: