Prvo saznajte razlog

Ako želite da oprostite prevaru, morate se pripremiti na dug, iscrpljujuć razgovor, jer samo tako možete da napravite zajednički korak dalje
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 15:39h

Za većinu žena, prevara je ono sa čim nikako ne mogu da se pomire i zbog toga im otkrivanje preljube jako teško pada. Ako ste iz bilo kog razloga odlučili da mu ipak oprostite, prije svega morate otkriti uzrok. Utvrđivanje uzroka i odgovor na pitanje “zašto” može biti put da se vaši odnosi nastave, piše intimatemedicine.com.

Razlozi zbog čega mušakarac vara ženu, brojni su: možda ste zanemarili sebe i svoj izgled, možda se osjećao usamljeno i neshvaćeno. Nekome samo nedostaje seks, a drugi se tokom varanja iskreno zaljube. Ako je ovaj drugi slučaj u pitanju, dobro razmislite isplati li se uopšte spašavati taj odnos.

  • Procijenite možete li podnijeti uzrok prevare i da li postoji obostrana, iskrena želja da spasite vezu. Nada ostaje samo u slučaju partnerovog iskrenog žaljenja zbog preljube.
  • Ako ste odlučili da oprostite, nemojte stalno spominjati prevaru. Ako ste odlučili da oprostite, morate biti svjesni da taj put neće biti težak samo za vas, nego i za vašeg partnera. Nemojte da otežavate ionako tešku situaciju i ugrizite se za jezik. Nevjeru nikako ne smijete non-stop spominjati. Takvim ponašanjem kažnjavaćete partnera, nabijajaćete mu osjećaj krivice i grižu savjesti, ali, mučićete i sebe, konstantno se podsjećajući na bolna osjećanja.
  • Ako vam je partner priznao nevjeru i vi ste odlučili da oprostite, vi morate da povučete sljedeći potez. Pokušajte da nadvladate negativna osjećanja i shvatite da ste za prevaru krivi oboje i da zbog toga ni vi, ni vaš partner niste loše osobe.
  • Potrebno je puno truda. To znači da, nakon što ste odlučili da oprostite, slijedi puno truda i teških trenutaka – nedjelja, mjeseci u kojima će biti puno napetosti i opreznih razgovora. Nevjera je teško iskušenje za svaku vezu, ali može i da učvrsti odnos.
  • Pokušajte da se sjetite zašto ste se uopšte zaljubili, ponovo se upoznajte razgovorima, razgovarajte o tome šta vas raduje i, posebno u početku, bavite se lakšim temama koje će vas zabaviti. Ne spominjite preljubu, već planirajte praznike, šetajte i bavite se sportom koji će opustiti vašu energiju. Povežite se na neki nov način.
  • Iako ste odlučili da oprostite, budite sigurni da ćete i dalje, bez obzira koliko vremena da prođe, tu i tamo još osjećati bol. Samo jaka volja i iskreno predani partner, koji zaista žali zbog preljube, moći će da spasi vašu vezu i ponovo učvrsti vaš odnos.

Bonus video: