(Ne)spremni za brak

U dugoj ste vezi i razmišljate o braku. Pročitajte o čemu bi trebalo da razgovarate sa partnerom/partnerkom prije nego li konačno ozakonite vezu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 15:27h

U vezi ste već dugo i razmišljate o braku. Sva istraživanja na temu braka i odnosa su pokazala kako, ma koliko se partneri voljeli, ipak stalno razmišljaju o kvalitetu veze, te o tome da li su spremni za bračni život. Posebno onda kada ne ide sve kako treba.

Na stranici allwomenstalk.com navedena su pitanja koja bi svaki par trebalo da preispita prije donošenja konačne odluke za stupanje u brak.

Jesmo li srećni zajedno?

Ako odgovor na ovo pitanje nije potvrdan za oba partnera, neophodno je razgovarati o tome i promijeniti sve što koči odnose.

Da li smo spremni za djecu?

Često se dešava da jedan od partnera ne želi obaveze u smislu roditeljstva. Ako nijeste spremni za to, bolje i ne radite na tome samo zato što onaj drugi u vezi to želi.

Zbog čega se osjećate voljeno?

Definitivno i tu postoje razlike: nekima je dovoljan zagrljaj, nekima je važna materijalna sigurnost, dok se drugi zadovolje i sa “volim te”. I po tom pitanju, uvijek budite otvoreni prema partneru i uvijek mu kažite ako se ne osjećate voljeno.

Šta vam najviše smeta na partneru/partnerki?

I tu se preporučuje razgovor. Razmislite da li možete da prihvatite ono što vam zaista smeta kod druge strane u vezi.

Što ste oboje naučili iz bivših veza?

Izuzetno je bitno biti svjestan grešaka iz prethodnih veza. Potrudite se da ih ne ponavljate.

Koliko vam je važan seks u vezi?

Ovo može biti problem posebno ako je za jednu stranu seks nešto bez čega može da se razvija zdrav odnos, a drugoj je jako bitan segment veze.

Kako se ponašate prema partneru/partnerki?

Obično kažu kako je bitnije za opstanak veze kako se ponašamo prema drugoj strain, nego koliko je volimo ili ona nas. Ako se jedan od partnera više prilagođava i mijenja, a ne osjeća se dobro zbog toga, samo je pitanje vremena kada će se veza raspasti.

Bonus video: