Uhapšen mlađi sin Nasera Keljmendija zbog falsifikovanja dokumenata

Hrvatska policija odgovorila je na zahtje Interpola Podgorica koji traži i Elvisa Keljmendija
150 pregleda 0 komentar(a)
keljmendi_1, Foto: I.Komnenić
keljmendi_1, Foto: I.Komnenić
Ažurirano: 05.01.2011. 22:11h

Hrvatska policija uhapsila je preksinoć u Županji Liridona Keljmendija (27), sina kontroverznog kosovskog biznismena Nasera Keljmendija, za kojim je Interpol Podgorica raspisao međunarodnu potjernicu zbog krivičnog djela “falsifikovanje isprava”.

Potjernica za mlađim Keljmendijevim sinom, koji je rođen u Peći i ima državljanstvo BiH, raspisana je po naredbi Osnovnog suda u Kotoru, da bi se obezbijedilo njegovo prisustvo u krivičnom postupku, koji se vodi protiv njega i njegovog starijeg brata Elvisa Keljmendija (32) koji su falisfikovanim dokumentima pokušali da dobiju crnogorsko državljanstvo.

Dao lažne podatke

U međuvremenu, tužilaštvo je već podiglo optužnicu protiv braće Keljmendi i dvoje službenika filijale Ministarstva unutrašnjih poslova u Kotoru Svetozara Popovića i Ksenija Mitrović, koji je trebalo da završe taj posao.

Liridon Keljmendi optužen je da je 24. septembra 2010. godine, ovlašćenom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave - Filijala Kotor, podnio falsifikovano rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo

Liridon Keljmendi optužen je da je 24. septembra 2010. godine, ovlašćenom službeniku Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave - Filijala Kotor, podnio falsifikovano rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo.

U tom rješenju, kako se sumnja, unijeti su neistiniti podaci o prijemu u crnogorsko državljanstvo, a na papiru nije bilo čak ni vodenog žiga. Tada je otkrivena prevara, nakon čega je uslijedila istraga tokom koje je utvrđeno da je u maju prošle godine njegovom bratu Elvisu pošlo za rukom da dođe do crnogorskog državljanstva, pasoša i svih dokumenata. Utvrđeno je da je Elvis Keljmendi, na osnovu lažno sačinjenog rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, nezakonito upisan u registar crnogorskih državljana, a sva dokumenta i danas posjeduje.

Kada je otkrivena prevara sa lažnim rješenjima o prijemu u crnogorsko državljanstvo, policija u Kotoru je tokom istrage došla do sumnji da su Keljmendijevima falsifikovana dokumenta omogućili rukovodilac Filijale MUP-a u Kotoru Svetozar Popović i savjetnica u toj Filijali Ksenija Mitrović, koji su 18. oktobra uhapšeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”.

Zloupotreba položaja u Kotoru

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić rekla je “Vijestima” da je osnovno državno tužilaštvo u Kotoru 16. decembra 2010. godine podiglo optužnicu protiv Popovića i Mitrovićeve zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok je braći Keljmendi izmijenjeno krivično djelo tako da se oni sada terete za “zloupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja”.

Crnogorska policija preko Interpola u vezi sa kolegama iz Hrvatske, gdje bi trebalo da se protiv mlađeg Keljmendija pokrene ekstradicioni postupak za izručenje Crnoj Gori.

Advokat optužene braće Boris Vukašinović krajem oktobra najavio je da “Elvis i Liridon namjeravaju da se u bliskoj budućnosti predaju nadležnim organima u Crnoj Gori”.

“Uradili bi to i do sada, ali su bili spriječeni porodičnim problemima”, tvrdio je tada u “Vijestima” njihov advokat.

Otac vodi krak mafije

Nekoliko dana nakon te najave, sarajevski mediji objavili su da tamošnja policija traga za Elvisom Keljmendijem, zbog sumnje da je u lokalu “Bad” u naselju Braka teško ranio Sarajliju Elvisa Hodžića (35).

Elvis i Liridon su sinovi Nasera Keljmendija, kontroverznog albanskog biznismena, koji je označen i kao vođa jednog kraka tamošnje mafije, koji je sumnjive poslove razvio u Sarajevu ali i u Ulcinju.

Prema podacima kojima raspolaže bosanskohercegovačka Agencija za istrage i zaštitu SIPA, Naser Keljmendi, koji je rođen u Peći, navodno, vođa je organizovane kriminalne bande koja ima svoje članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku i SAD.

Centar za istraživačko novinarstvo u Sarajevu prošle godine tvrdio je da ovaj kontroverzni biznismen ima i državljanstvo Crne Gore, ali je to MUP Crne Gore više puta demantovao.

Godinama su mediji na Balkanu Keljmendija dovodili u vezu sa švercom duvana, tokom kojeg je zaradio enormne količine novca, a da je kasnije istim švercerskim trasama, navodno, nastavio da švercuje drogu. Osim šverca droge, mediji su ga na osnovu policijskim sumnji, dovodili u vezu sa švercom anhidridne kiseline, glavnog sastojka za pravljenje kokaina i heroina.

Ne zna se ima li Naser imovinu u Crnoj Gori

Osim za šverc, novinari Centra za istraživačko novinarstvo u Sarajevu, optuživali su Keljmendija i za zelenašenje gdje je, navodno, tokom 2005. i 2006. godine u opticaju imao oko 20 miliona konvertibilnih maraka, koje je posuđivao zainteresovanima uz mjesečnu kamatu od deset odsto.

Naser Keljmendi u Podgorici ima stan, dok u Ulcinju posjeduje zemlju, gdje prema podacima Uprave za nekretnine, ima oko 18.683 kvadrata parcela i oko 2.228 kvadratnih metara iz posebnih djelova objekata.

Koliko je javnost upoznata, do sada policija i tužilaštvo nijesu provjeravali imovinu Nasera Keljmendija koju ima u Crnoj Gori.

On, navodno, ima 13 benzinskih pumpi u Peći, a u Sarajevu ima nekoliko kuća, stanova i hotel.

Tokom pretkrivične istrage koja je 2007. godine vođena u Sarajevu, Keljmendi tužiocu nije mogao da kaže koliko njegova porodica ima automobila. Znao je da imaju džip “hamer”, “audi A8” i terenac “BMW D5”.

Tokom boravka porodice Keljmendi u Ulcinju uvijek su koristili najskuplje automobile od dvosjeda do blindiranih džipova...

Kotorsko tužilaštvo je 16. decembra 2010. podiglo optužnicu protiv Svetozara Popovića i Ksenije Mitrović zbog “zloupotrebe službenog položaja”, dok se braća Keljmendi terete za “zloupotrebu službenog položaja putem podstrekivanja”

Čarapić: Ana Krivokapić nije učestvovala u krivičnom djelu

“Detaljno vođenja istraga nije potvrdila sumnju da je službenica filijale MUP-a Ana Krivokapić učestvovala u izvršenju krivičnog djela. Međutim, glavni pretres je sljedeća faza krivičnog postupka. U njoj, tužilac može ostati pri svojoj odluci ali je i promijeniti, ukoliko novi dokazi ukažu na takvu potrebu. Povodom ovog slučaja, Naser Keljmendi nije davao iskaz, ni u jednom svojstvu, jer nije bio povezan sa događajem koji je predmet krivičnog postupka. Po nalogu suda izvršen je samo pretres njegovog hotela, više stambenih objekata i vozila u Ulcinju, radi prikupljanja dokaza za postupak koji se vodi protiv njegovih sinova”, saopštila je Čarapić.

Bonus video: