Sve što nijeste znali o parfemima

Parfem je vrlo ličan i dio je nečijeg stila isto kao i odjeća. Mnogima se dešava da godinama ne mogu da pronađu miris koji im odgovara.
636 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 15:21h

Kako da pronađem odgovarajući parfem za sebe kada na tržištu postoji beskrajno mnogo brendova?

Odgovor: Poznavanje tipa, ili "porodice" mirisa koji se vama dopadaju - voćni, cvjetni, drvenasti ili orijentalni (jake ili začinske arome sa notom mošusa, pačulija, smole ili vanile) - olakšaće vam izbor.

Na primjer, ukoliko vam se sviđa miris ruže, zamolite prodavačicu u parfimeriji da vam pokaže nekoliko cvjetnih parfema.

Još uvijek niste na pravom mirisnom tragu? Onda izaberite parfem sa citrusnim notama limuna, grejpfruta ili limete. I dok teže, cvjetne i orijentalne, mirise obično dijele žene na dvije isključive grupe - jedne ih obožavaju, a druge ne podnose - osvježavajući, citrusni mirisi prijaju većini.

Zbog čega se miris mog parfema mijenja tokom dana?

Odgovor: To je stvar nauke/hemije. Parfemi obično sadrže između 200 i 300 različitih mirisnih molekula, a svaki isparava različitim tempom, što znači da se bukvalno transformišu iz sekunda u sekund.

Prvi miris koji osjetite nakon nanošenja na kožu sastoji se od najlakših čestica, ili površinskih nota (obično su to arome citrusa, dinje i lavande).

Oni su vrlo svježi i isparavaju već poslije nekoliko minuta, što omogućava emisiju "centralnih" nota - generalno, to je aromatičnije voće i cvijeće - da biste, konačno, osjetili teže, bazne note, u koje se ubrajaju mošus, vanila i smola.

Bazne arome parfema duže isparavaju i satima se zadržavaju na koži. Jedini način da odredite kako će se miris "razvijati" jeste da ga "nosite" cio dan, a ne da donesete odluku o kupovini već pri prvom susretu, u parfimeriji.

Da li parfemi imaju ograničen rok trajanja?

Odgovor: Da, ali je mnogo duži nego što mislite. Većina traje dvije godine. No, teži mirisi - orijentalni i oni sa jakim drvenastim notama - koji sadrže više i teže bazne note mogu da traju pet ili šest godina (pod uslovom da ih držite dalje od direktne svjetlosti i izvora toplote).

Osim izmijenjenog mirisa, pokazatelji isteka roka trajanja jesu i talog u flašici, promjena boje, ili odvajanje tečnosti i drugih materija u parfemu. Dakle, budite mudri kada naredni put budete kupovali miris. Ako ne namjeravate često da ga koristite - na primjer, svakog dana - kupite manju bočicu.

Kako ih miješati?

-Ako pratite ovih nekoliko osnovnih pravila, brzo ćete ih usvojiti. Zabavite se!

-Izaberite mirise koji imaju nešto zajedničko: na primjer : miris ruža sa vanilom u pozadini.

-Zabavite se miješanjem opojnih,teških mirisa sa mirisima citrusnog tipa

-Umjesto da miješate dva parfema iste jačine, stavite parfem u dvije ili tri tačke (na ručni zglob, vrat ...), zatim završite sa dužim prskanjem toaletne vode.

-U parfeme kompleksne kompozicije (to je slučaj sa većinom poznatih parfema)dodajte jednostavnije mirise.

-Poslije tuširanja prvo nanesite losion za tijelo po rukama i dekolteu, a zatim, kada se obučete, stavite parfem iza ušiju i unutar zgloba.

Da li ste znali?

- Da biste "očistili" nos tokom probe parfema, prislonite rukav na nozdrve i duboko udahnite jednom, ili dva puta.

- Da biste prigušili miris, nanesite malo alkohola na mjesta koja ste pošpricali parfemom.

- Nikada nemojte da probate više od četiri parfema, mada možete da pomirišite mnogo više probnih traka od hartije. Špricnite dva parfema na unutrašnji dio podlaktice jedne ruke i dva na drugu ruku.

- Parfimisani losioni za tijelo obično sadrže manje od 2% parfemskog ulja što je idealan izbor za žene koje preferiraju blaže mirise.

Bonus video: