Crno-bijela izložba

Bečka “Albertina” će od 28. januara do 15. maja 2011. godine predstaviti izložbu djela Roja Lihtenštajna pod nazivom “Black White”.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 15:21h

Bečka “Albertina” će od 28. januara do 15. maja 2011. godine predstaviti izložbu djela Roja Lihtenštajna pod nazivom “Black & White”. Riječ je o crno-bijelim crtežima i slikama nastalih tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

U to vrijeme došlo je do dramatične promjene u radu slavnog američkog pop-art umjetnika Roja Lihtenštajna. Njegovi prvi radovi tematizuju američku istoriju i život na zapadu zemlje, a od 1961. godine on se posvećuje crno-bijelim crtežima.

Inspirisan reklamnim i medijskim ilustracijama te stripovima, Lihtenštajn je između 1961. i 1968. načinio oko sedamdesetak crno-bijelih crteža koje su po izboru tema i stila predstavljali nešto sasvim novo.

Umjetnik je u istom periodu stvorio i veliki broj crno-bijelih slika koje su po svojim sižeima jako slične crtežima. Pri tom ti crteži ne predstavljaju studije za velike radove na platnu, nego čine samostalnu i nezavisnu grupu radova.

Bonus video: