Nenad Popović među mirotvorcima

Podsjetimo, Nenad Popović je izuzetno zaslužan za regionalnu promociju Nove crnogorske književnosti .
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 15:19h

Njemački magazin “Sueddeutsche Zeitung” objavio je svoj izbor ljudi koji su se 2010. godine u svijetu zauzeli za mir, a u društvu najvećih svjetskih mirotvoraca je i poznati hrvatski izdavač i pisac Nenad Popović.

U izboru njemačkih novina su Amerikanac Pol Rajkof, Meksikanka Letisija Čavarija, Mike Anane iz Gane, Avganistanac Azajuon Matin, Kinez Žao Lianhal, te Nenad Popović, koji, kao se navodi “podstiče pomirenje i zajedničku kulturu na Balkanu”.

“Ratovi i velika buka su prošli, sada na Balkanu svi govore o pomirenju. Ali samo su malobrojni oni koji se između Julijskih Alpa i makedonskog Ohridskog jezera zaista zauzimaju za razumijevanje među balkanskim narodima. Ko to čini, njega nacionalisti često kleveću, te hrabre žene i muškarce nazivaju 'jugonostalgičarima'.

Na to se Nenad Popović može samo nasmijati. On kaže da je Jugoslavija bila lijepa zemlja, ali idiotska država, čija nomenklatura nije bila u stanju da osigura miran razlaz i istovremeno očuvanje zajedničkog kulturnog prostora.

Za taj prostor i njegovo povezivanje s Evropom bori se Nenad Popović. Kad je izbio rat, osnovao je izdavačko preduzeće i nazvao ga po jednoj bečkoj glumici: Tili Dirije.

Ona je za vrijeme Drugog svjetskog rata pobjegla u Zagreb. Već dvije decenije Nenad Popović podstiče i objavljuje mlade autore postjugoslavenske generacije iskorijenjene ratom.

Brine da njegovi i mnogi drugi autori s Balkana budu prevođeni, čitani i postanu poznati. Ove godine Popovićevo izdavačko preduzeće podiglo je na cijelom Balkanu prašinu knjigom lingvistkinje Snježane Kordić.

U djelu 'Jezik i nacionalizam', Kordićka, obrazovana u Zagrebu i Mensteru dolazi do zaključka da južnoslovenski narodi – Srbi, Hrvati, Bosanci i Crnogorci – imaju zajednički standardni jezik.

Knjiga je bila šamar u lice nacionalistima. Popović, koji je studirao germanistiku u Bonu već je dobio mnoga priznanja. Lajpciški sajam knjiga dodijelio mu je nagradu za evropsko sporazumijevanje. Za zauzimanje za opkoljene građane Sarajeva proglašen je počasnim građaninom bosanskog glavnog grada.

Kad su u proljeće 1999. godine hiljade izbjeglica s Kosova našle zaklon u Crnoj Gori, Nenad Popović je s prijateljima organizirao konvoj pomoći. On je čovjek riječi, ali istovremeno i čovjek djela”, navodi se u obrazloženju odluke njemačkog magazina “Sueddeutsche Zeitung”.

Podsjetimo, Nenad Popović je izuzetno zaslužan za regionalnu promociju Nove crnogorske književnosti - 0d 2002. godine Popović je objavio knjige Balše Brkovića (Privatna galerija), Andreja Nikolaidisa (Mimesis, Sin), Ognjena Spahića (Hansenova djeca, Zimska potraga)...

Bonus video: