Mihalkov i Kjarostami gosti “Kustendorfa”

Četvrti “Kustendorf” biće otvoren performansom inspirisanim scenama iz filma “Amarkord” Federika Felinija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2011. 15:19h

Filmski i muzički festival “Kustendorf” čiji je osnivač reditelj Emir Kusturica, otvora se u Drvengradu, na Mokroj Gori.

Četvrti “Kustendorf” biće otvoren performansom inspirisanim scenama iz filma “Amarkord” Federika Felinija.

Na svečanosti će biti uručeno specijalno priznanje “Nagrada za buduće filmove” iranskom reditelju Abasu Kjarostamiju, jednom od gostiju festivala.

U galeriji u Drvengradu biće priređena izložba italijanskog snimatelja i fotografa Artura Cavanitija “Trenuci u pauzama filma Sladak život”.

Filmski program počeće projekcijom filma “Češki mir” Filipa Remunde i Vita Klusaka, a nakon toga Remunda će održati radionicu za studente.

Gosti ovogodišnjeg “Kustendorfa” biće i ruski reditelj Nikita Mihalkov, meksički glumac Gael Garsija Bernal (“Dnevnik motocikliste, “Loše vaspitanje”) i norveški reditelj Erik Pope, koji će, takođe, voditi filmske radionice za studente.

U takmičarskom programu festivala, posvećenom budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma, bice prikazano 20 filmova iz Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske.

Na festivalu će biti dodijeljena i novoustanovljena nagrada za kameru “Vilko Filac”, a o dobitniku će odlučiti žiri u sastavu: producenti Vensan Maraval i Ričard Brik i profesorka Iva Draškić-Vićanović.

Bonus video: