Limuna što više i na vježbe

Izbjegnite iscrpljujuće dijete - sada nam je potrebna energija. Savjetujemo vam jednostavniju i zdraviju metodu mršanja - unošenje limunovog soka u ishranu.
123 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 19:14h

Uprkos raskošnoj, privlačnoj trpezi kojoj samo najkarakterniji uspiju da odole tokom novogodišnjih praznika, ipak, početak godine nije vrijeme za bilo kakve dijete. U zimsko doba kada nam je potrebna energija, posljednje što bi trebalo da učinimo je oslabljivanje imuniteta zbog nedovoljnog unosa određenih nutrijenata.

Ali, zato postoje spasonosne kombinacije - uključivanje limuna u ishranu, i to ne samo soka već i kore, kao i redovno vježbanje. Istovremeno ćete regulisati probavu i ukloniti višak kilograma.

Pored toga što sadrže najveći postotak kiseline od svog voća, pektin u kori smanjuje osjećaj gladi i izvrstan je saveznik u gubljenju kilograma. Prilikom probave pretvara se u gel čime sprječava prebrzu apsorpciju šećera.

U dvonedjeljnom limunskom režimu ishrane može se jesti gotovo sve, od proteinima bogatog sira, do sladoleda od čokolade. Sve što je potrebno jeste da sok od limuna ili kora budu dio barem jednog obroka dnevno.

Spasonosno rješenje podrazumijeva sedam pravila koji u kombinaciji s polučasovnim vježbanjem, prve nedjelje oporavlja organizam, dok već u drugoj počinjete gubiti kilograme.

Sedam pravila limunskog režima ishrane

1. Kako bi stimulisali probavu, svako jutro popijte čašu tople vode s iscijeđenim sokom limuna.

2. Svakog dana pojedite pet obroka voća i povrća. Zbog vitamina i minerala koje sadrže jačaju imunitet, balansiraju hormone, smanjuju napetost i pomažu gubitku kilograma.

3. Uravnotežite nivo šećera u krvi. Razdražljivost, slaba koncentracija, umor i glavobolje simptomi su promjenjivog nivoa šećera u krvi, zbog čega žudimo za slatkom hranom koja goji. Ako samo poprskate jelo limunovim sokom, možete smanjiti uticaj šećera u krvi za čak 30 odsto. Korišćenje limunove korice tokom kuvanja osiguraće ravnomjerno raspoređivanje šećera po cijelom krvotoku. Dakle, sok po ribi i piletini, a korica u supe i salate.

4. Smanjite unos hrane bogate šećerom. Takva hrana trenutno zasićuje jer ćete vrlo brzo početi da se osjećate umorno i razdraženo. Zamijenite bijeli hljeb i oriz žitaricama, voćem, povrćem i proteinima. Prirodni šećer u voću brzo se vari i preporučuje se da se jede uz sjemenke ili koštunjavo voće. Izbjegavajte vještačke zaslađivače koji podstiču apetit za slatkim.

5. Zaboravite na nemasnu hranu. Kako bi izgubilo na težini, tijelu je potrebna masnoća. Nezasićene masne kiseline (riba, orasi, maslinovo ulje) odgađaju put ugljenih hidrata u krv čime regulišu i nivo insulina. Izbjegavajte zasićene masnoće u crvenom mesu i kolačima. Osim što debljaju, siromašni su hranjivim materijama.

6. Zamijenite rafinisanu hranu: pasulj, sočivo i mahunarke bogate su vlaknima koji stimulišu varenje, a usporavaju razgradnju ugljenih hidrata u glukozu. Najbolje od svega je da ne sadrže skrivene šećere i hemikalije koje opterećuju jetru. Integralna tjestenina, hljeb sa sjemenkama, voće, povrće i domaće supe su hrana koje svakako moraju biti na jelovniku.

7. Jedite polako i žvaćite hranu polako. Žvakanje opušta mišiće stomaka i aktivira poruke nervu za aktiviranje varenja. Ako hranu dobro ne usitnite, mnoge hranjive materije ostaće neiskorišćene.

Bonus video: