SAČUVAJTE ZDRAVLJE

Otklonite otrove iz organizma

U svakodnevnom životu dnevno unesemo mnogo toksina iz hrane, obične vode i okoline – godišnje oko 6kg raznih hemikalija prođe kroz naše tijelo i to je minimalni broj . Za vrijeme praznika unesemo još više toksina.
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 13:31h

Otrovne supstance koje unosimo u naš organizam dovode do raznih bolesti – tumora, depresije, umora, kožnih bolesti, malaksalosti organizma i pada imuniteta. Da bi tijelo moglo primiti hranjive supstance, hraniti mozak i organizam potrebno je izlučiti sve ove toksine. Detoksikacija se sprovodi kada se učestalo pojavljuju simptomi umora, problemi sa koncentaracijom, malaksalost, učestale prehlade, začepljen nos i sinusi, alergije, problemi sa spavanjem, buđenje s osjećajem umora, upaljeni mišići, zglobovi, meki nokti, podočanjci, loša probava, suva koža, stalna glad, nelagoda ispod desnog rebrenog luka...DETOKSIKACIJSKI MENI Prilikom buđenja popije se jedna čaša tople vode sa pola iscjeđenog limuna, pola kašičice sjemenki lana (možeš ih pronaći u trgovini zdrave hrane, apoteci), te u slučaju da osoba ne troši nikakve ljekove odlično je dodati kašičicu jestive gline bentonita –ima je u apotekama.

Ona veže sve toksine u gel, te se izlučuju iz tijela. Može se isto ovo napraviti i sa čašom mineralne vode sa dodatkom male kašičice meda, sjemenki lana, gline i limuna. Lan mora biti smrvljen.Doručak: bi trebao da bude neki voćni frape, integralna riža, rižino mlijeko i jedan C vitamin.Međuobrok: biljna supa, kuvano povrće po želji i u željenoj količini, smeđa riža, može eventualno kuvana riba, sok od jabuke, multivitamin – šumeća ako postoji problem sa želucem, salate, malo soljene, začinjene limunom i malo ulja (maslinovog po mogućnosti).Večera: salata miješana, supa, svo povrće osim paradajiza i sličnog, narezati i ostaviti pola sata u malo osoljenoj vodi, te oprati da se izvuku pesticidi . Prije spavanja: čaša tople vode sa glinom, lanom. Uglavnom jesti kuvano povrće, blago soljeno, te obilje zelenog lisnatog povrća. Detoksikacijom omogučavamo organizmu da ponovo uspostavi ravnotežu, da bolje apsorbuje hranjive supstance iz hrane.

Prekomjerno unošenje antioksida nije dobro za zdravlje

Priroda je stvorila antiokside: beta-karotin, polifenole, selenijum, cink, krom, te vitamine A,C,E. Bilo da ih uzimamo zahvaljujući voću i povrću ili sa dodacima, a ponekad i sam organizam ublaži proces, u mladosti.

Sa godinama, sve manje stvaramo antiokside a pušenje, uzimanje alkohola, nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima, te nedostatak kretanja, ubrzavaju starenje.

Prije 20 godina, započela je masovna proizvodnja dodataka ishrane. Najprije zbog potreba za antioksidima pomoću kojih se lakše borimo sa bolestima i vremenom.

Snovi su lijepi, stvarnost-mnogo manje. Može se povjerovati da sa većom upotrebom antioksida, rješavamo sve zdravstvene probleme, ostajući mladi. Sasvim pogrešno!

Proučavanja su brojna, a zaključi različiti. Uglavnom, ljekari i naučnici se slažu: "Pri prekomjernom unošenju antioksida, koje prelazi 20 ili 30 puta hranjive vrijednosti, nema nikakvih dobrobiti za zdravlje"-kategoričan je dr.Jean-Michel Lecert, iz Instituta "Pasteur".

Medicinski kokteli

Apoteke su prepune preparata za kožu, kosu, vid, nokte, sunčanje, očuvanje imuniteta... Radi približnog snalaženja među svim tim preparatima, ustanovljeni su "kokteli" koji mogu zaštiti, najosjetljivije organe. Tako se, navodno, koža najbolje održava unošenjem razumljivih količina vitamina C i silicijuma, koji proizvodi kolagen. Polifenoli su u grožđu a neophodni su i cink i magnezijum.

Kosa postaje lijepa i ne opada, ako se uzimaju antioksidi koji sadrže cink i E vitamin. Vid se čuva upotrebom ekstrakta borovnice i vitamina C i E. Protok krvi poboljšavaju magnezijum i silicijum.

Nutricionisti smatraju da moderna ishrana nije raznolika, pošto većina osoba jede ono što voli, a ne što im je neophodno. Toj okolnosti se pridodaju zagađenost i stres, te nije ni čudno što nam nedostaju antioksidi. Umjesto prirodnim putem, uzimamo ih sa polica apoteka.

Rješenje je u uzimanju dovoljnih količina voća i povrća, čije je pripremanje usprkos modernim načinima kuvanja, dugotrajno i neprilagođeno načinu današnjem načinu života

Ljekari naglašavaju kako pušači moraju paziti više od ostalih, kada se odluče na terapiju dodataka ishrane. Obavezno im je uzimanje beta-karotena, pošto kod njih antioksidi, lako izazovu rak pluća! Najzanimljivije je da se svi slažu kako ova sredstva nemaju ni biološkog, niti dokazanog, terapeutskog efekta. Zanimljivo je da ih svi preporučuju.