GODINA ŠTEDNJE

Bolje se živi sa manje

Novac ne može kupiti sreću, ali ponekad može da kupi stvari koje vas čini srećnim. Prije nego što potrošite teško zarađen novca na kupovinu, provjerite da li ste investirali u nešto što će zaista donijeti radost i koristiti vam u životu.
78 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 11:07h

Samo zato što privreda izgleda mračno, ne znači da se svega treba lišavati.  Evo kako da trošite manje, a imate više.

Ne treba da kažete vremena su teška i odustanete od borbe. Zbog visoke cijene struje i namirnica, obeshrabrujuće recesije i nestabilnog  posla  vjerovatno provodite više od par sati brinući o svojim finansijama. Ali, zatezanje kaiša, ne znači gušenje  duha, i dalje možete da uživate u onome što volite.

“Ne morate da se lišavate, ali vi morate da postanete  mnogo svjesniji  kako trošite svoj novac", kaže Džudi Lorens, autor priručnika o budžetu. "Živjeti kvalitetno  znači   uskladiti potrošnju sa svojim vrijednostima, a ne rasipati novac  na stvari koje vam ne znače mnogo." Vaš prvi korak: pojasnite sebi šta   najviše cijenite u životu, da li je uživanje u godišnjim odmorima ili kupovini mobilniog telefona.

"Postoje načini da radite stvari u kojima uživate  jeftino ili besplatno", kaže Šel Horovic, autor  knije – Hedonist.   " Uzbudljivo je sticati iskustvo,  a takođe štedi novac." Dakle, možete da živite. bogat život a da nijeste   bogati –za  to je samo potrebna  kreativnost i  ideje:

Plan  zamjene

"Ja organizujem razmjenu odjeće sa mojim prijateljima i rođacima. Mi  razmjenjujemo neiskorišćenu  ili neželjenu odjeću", kaže Keti Rajan, 33,  u Denville. "Pozivam žene koje imaju sličan osjećaj za stil.  Sve je je besplatno, a na kraju dana  doniramo  stavari koje ostanu u dobrotvorne svrhe, što nam  stvara  sjajan osjećaj."Berza domaćih proizvoda

"Imamo dvije parcele u zajedničkoj bašti preko ulice", kaže Ema Melo, 35, iz Louisville, KI. "To nas drži u formi, daje našoj djeci šansu da igraju  i omogućava nam da imamo dosta povrća i voća tokom cijele godine za skoro ništa."

Naučite umjetnost cjenkanja

"Bez obzira gdje i kada ste u kupovini, ili šta kaupujete, dani fiksnih cijena su završeni “, kaže Fred Brok, autor knjige “Bolje se  živi sa manje nego što mislite. "Ako ne pitate," Da li je to najbolje što možete da ponudite? " uradili ste lošu uslugu, pogotovo pri velikim kupovinama , uključujući kućne aparate i namještaj. " Alina Preciado, 37, dizajner u Bruklinu, Njujork, razmišljala je  mjesecima  o lampi koju je videla u prodavnici (cijena: $ 650). Konačno, ona je rekla  menadžeru "Ovo je lampa  u radnji  godinu dana od kada je znam . Dajte  mi je za 50 odsto niže i napravite mjesta za nove  stvari?". On je pristao, a sada je lampa   iznad  njenog trpezarijskog stola.

Uključite djecu

Kupovina slatkiša za djecu u prodavnici može biti skupa. Umjesto toga, pravite kolačiće zajedno. To je i način da se  porodica da se zabavi .

Neka računi za telefon  budu niži

Irena Unferdorfer, 28, iz Union Citi, CA, bila je  frustrirana što je njen  račun za mobilni telefon bio  $ 100 mjesečno. Iako  ga  je ona samo  koristite da bi pozvala nekoliko prijatelja. Unijela je  billshrink.com, sajt koji analizira jedan od vaših mjesečnih izveštaja  i preporučuje najbolje pakete za vas, uzimajući u obzir ko vas poziva najviše i kada, funkcije koje koristite i koje kompanija nudi najbolju pokrivenost u vašoj oblasti . "Prateći sugestiju sajta, ja sam smanjila moj mesečni račun za $ 40,", kaže Irena.

Iskoristite vaše talente

Ono što je počelo pre 12 godina kao hobi za Barbara Stenli, 53, u Blairsville, GA, pretvorio se u san . Inspirisana stvarima koje  je vidjela na lokalnim sajmovima umjetnosti, ona stvara sopstvene  ručno pravljene  poklone za prijatelje i porodicu. "Privlačan, funkcionalan poklon ne mora da košta čitavo bogatstvo", kaže ona.

5 Stvari koje  koje  treba  da se zapitate  prije  nego nešto kupite

Novac ne može kupiti sreću, ali ponekad može da kupi stvari koje vas čini srećnim. Prije nego što potrošite teško zarađen novca na kupovinu, provjerite da li ste investirali u nešto što će zaista donijeti radost i koristiti vam u životu.

Zapitajte se:

1. Da li je to nešto što ću koristiti bar jednom nedeljno? Da li će biti korisno za najmanje godinu dana?

2. Hoće li ova stvar izmamiti  osmijeh bar 10 puta? Da li ću je sjećati uopšte?

 3. Jesam li  nedavno vidjela  oglas za ovu stvar ? Ako je tako, ja zavaravam  sebe da ću izgledati kao glumac-ica  na reklami.

 4. Čega  sam ja spreman da se odreknem  zbog  ove kupovine? Da li ću biti spreman da jedem makarone   nedjelju dana?

 5. Mogu li  sačekati dok budu sniženja da to  kupim?  Ili bar 24 sata? (Savjet: Odgovor na to je uvijek da!)

 

Preporučujemo za Vas