Bolje se živi sa manje

Novac ne može kupiti sreću, ali ponekad može da kupi stvari koje vas čini srećnim. Prije nego što potrošite teško zarađen novca na kupovinu, provjerite da li ste investirali u nešto što će zaista donijeti radost i koristiti vam u životu.
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2011. 11:07h

Samo zato što privreda izgleda mračno, ne znači da se svega treba lišavati. Evo kako da trošite manje, a imate više.

Ne treba da kažete vremena su teška i odustanete od borbe. Zbog visoke cijene struje i namirnica, obeshrabrujuće recesije i nestabilnog posla vjerovatno provodite više od par sati brinući o svojim finansijama. Ali, zatezanje kaiša, ne znači gušenje duha, i dalje možete da uživate u onome što volite.

“Ne morate da se lišavate, ali vi morate da postanete mnogo svjesniji kako trošite svoj novac", kaže Džudi Lorens, autor priručnika o budžetu. "Živjeti kvalitetno znači uskladiti potrošnju sa svojim vrijednostima, a ne rasipati novac na stvari koje vam ne znače mnogo." Vaš prvi korak: pojasnite sebi šta najviše cijenite u životu, da li je uživanje u godišnjim odmorima ili kupovini mobilniog telefona.

"Postoje načini da radite stvari u kojima uživate jeftino ili besplatno", kaže Šel Horovic, autor knije – Hedonist. " Uzbudljivo je sticati iskustvo, a takođe štedi novac." Dakle, možete da živite. bogat život a da nijeste bogati –za to je samo potrebna kreativnost i ideje:

Plan zamjene

"Ja organizujem razmjenu odjeće sa mojim prijateljima i rođacima. Mi razmjenjujemo neiskorišćenu ili neželjenu odjeću", kaže Keti Rajan, 33, u Denville. "Pozivam žene koje imaju sličan osjećaj za stil. Sve je je besplatno, a na kraju dana doniramo stavari koje ostanu u dobrotvorne svrhe, što nam stvara sjajan osjećaj."Berza domaćih proizvoda

"Imamo dvije parcele u zajedničkoj bašti preko ulice", kaže Ema Melo, 35, iz Louisville, KI. "To nas drži u formi, daje našoj djeci šansu da igraju i omogućava nam da imamo dosta povrća i voća tokom cijele godine za skoro ništa."

Naučite umjetnost cjenkanja

"Bez obzira gdje i kada ste u kupovini, ili šta kaupujete, dani fiksnih cijena su završeni “, kaže Fred Brok, autor knjige “Bolje se živi sa manje nego što mislite. "Ako ne pitate," Da li je to najbolje što možete da ponudite? " uradili ste lošu uslugu, pogotovo pri velikim kupovinama , uključujući kućne aparate i namještaj. " Alina Preciado, 37, dizajner u Bruklinu, Njujork, razmišljala je mjesecima o lampi koju je videla u prodavnici (cijena: $ 650). Konačno, ona je rekla menadžeru "Ovo je lampa u radnji godinu dana od kada je znam . Dajte mi je za 50 odsto niže i napravite mjesta za nove stvari?". On je pristao, a sada je lampa iznad njenog trpezarijskog stola.

Uključite djecu

Kupovina slatkiša za djecu u prodavnici može biti skupa. Umjesto toga, pravite kolačiće zajedno. To je i način da se porodica da se zabavi .

Neka računi za telefon budu niži

Irena Unferdorfer, 28, iz Union Citi, CA, bila je frustrirana što je njen račun za mobilni telefon bio $ 100 mjesečno. Iako ga je ona samo koristite da bi pozvala nekoliko prijatelja. Unijela je billshrink.com, sajt koji analizira jedan od vaših mjesečnih izveštaja i preporučuje najbolje pakete za vas, uzimajući u obzir ko vas poziva najviše i kada, funkcije koje koristite i koje kompanija nudi najbolju pokrivenost u vašoj oblasti . "Prateći sugestiju sajta, ja sam smanjila moj mesečni račun za $ 40,", kaže Irena.

Iskoristite vaše talente

Ono što je počelo pre 12 godina kao hobi za Barbara Stenli, 53, u Blairsville, GA, pretvorio se u san . Inspirisana stvarima koje je vidjela na lokalnim sajmovima umjetnosti, ona stvara sopstvene ručno pravljene poklone za prijatelje i porodicu. "Privlačan, funkcionalan poklon ne mora da košta čitavo bogatstvo", kaže ona.

5 Stvari koje koje treba da se zapitate prije nego nešto kupite

Novac ne može kupiti sreću, ali ponekad može da kupi stvari koje vas čini srećnim. Prije nego što potrošite teško zarađen novca na kupovinu, provjerite da li ste investirali u nešto što će zaista donijeti radost i koristiti vam u životu.

Zapitajte se:

1. Da li je to nešto što ću koristiti bar jednom nedeljno? Da li će biti korisno za najmanje godinu dana?

2. Hoće li ova stvar izmamiti osmijeh bar 10 puta? Da li ću je sjećati uopšte?

3. Jesam li nedavno vidjela oglas za ovu stvar ? Ako je tako, ja zavaravam sebe da ću izgledati kao glumac-ica na reklami.

4. Čega sam ja spreman da se odreknem zbog ove kupovine? Da li ću biti spreman da jedem makarone nedjelju dana?

5. Mogu li sačekati dok budu sniženja da to kupim? Ili bar 24 sata? (Savjet: Odgovor na to je uvijek da!)

Bonus video: