GOVOR POMAŽE

Bebama treba što više pričati

Govor majke aktivira lijevu stranu mozga novorodjenčeta. Bebe jako rano razvijaju sposobnosti učenja jezika
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Majčin glas ima važnu ulogu u aktiviranju mozga novorođenčeta i to 24 sata nakon rođenja. Istraživanje instituta u Montrealu i Kliničkog centra Sainte-Justine otkrilo je da dok su majke pričale, lijeva strana mozga beba bi se aktivirala. S druge strane, dok su bebe slušale glasove doktora i medicinskih sestara reagovala je desna strana mozga.

- Ovo je bilo uzbudljivo istraživanje koje dokazuje po prvi put da mozak novorođenčeta reaguje veoma snažno na majčin glas i pokazuje da je majčin glas naučno dokazano poseban za bebe - rekla je vođa istraživanja Maryse Lassonde.

Plakanje važno za začetak jezika

Da bebe vole priču pokazalo je istraživanje obavljeno 2008. Naime, ono pokazuje da bebe svoje prve sposobnosti usvajanja jezika razvija rano.Otkrivena je važnost plakanja za začetke razvoja jezika. Stručnjaci su u studiji proučavali plač 60 beba, od kojih je 30 rođeno u porodicama u kojima se govori francuski, a 30 u porodicama u kojima se govori njemački. Njihove su zvukove snimali još u bolnici, tri do pet dana nakon rođenja djeteta. Kasnija analiza pokazala je jasnu razliku između "melodija plača" beba, i to u skladu s različitim jezikom kojim su govorile njihove majke. Francuska novorođenčad ispuštala su na početku duboke tonalitete, koji bi se kasnije povisivali, dok je njemačka novorođenčad plakala melodijom koja je u početku bila visoka, da bi kasnije padala. Ta je razlika, inače, jednaka razlici između francuskog i njemačkog jezika. -Kad kažete riječ "tata" na njemačkom, na primjer, naglašavate prvi slog, dok je u francuskom to zadnji slog - objašnjava profesorica Angela Friederići, sa Instituta za istraživanje kognitivnih sposobnosti u Lajpcigu.

Preporučujemo za Vas