Kuljača i Marović oštetili opštinu za milione

Uhapšeni zbog sumnje da su zloupotrebili položaj pri gradnji poznatog holetskog kompleksa. Sporna i gradnja postrojenja za prečišćavanje morske vode.
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2011. 00:00h

Samo tri dana nakon što je Milo Đukanović objavio da se povlači sa premijerske funkcije policija sa specijalnim tužilaštvom realizovala je seriju hapšenja u Budvi, nakon gotovo trogodišnje istrage u slučaju spornog kompleksa Zavala.

Tokom noći u svojoj porodičnoj kući u Bečićima uhapšen je gradonačelnik Budve Rajko P. Kuljača (46), a potom i potpredsjednik te opštine Dragan J. Marović (51) kao i još osam opštinskih funkcionera i vlasnika građevinskih firmi. Specijalno tužilaštvo sumnja da su uhapšeni počinili niz zloupotreba službenog položaja tokom kupoprodaje zemljišta, namjene, a potom i nelegalne izgradnje kompleksa firme „Zavala invest” i “postrojenja za desalinizaciju morske vode” na vrijednom brdu između Budve i Bečića.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči odgovorne u budvanskoj Opštini da su za milionske iznose oštetili budžet grada i dozvolili gradnju nelegalnih objekata, a da su neke od odgovornih osoba u građevinskim i projektantskih firmama koje su gradile na Zavali, utajile porez i oštetile budžet Crne Gore.

Osim Kuljače i Marovića, inače rođenog brata potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, uhapšen je i vlasnik građevinske i projektantske kompanije „Adria invest” i predsjednik Rotari kluba Budva Dragan S. Žinić (55), zbog sumnje da je putem pomaganja zloupotrijebio službeni položaj. Zbog istog krivičnog djela uhapšeni su članovi nekadašnje opštinske Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na postrojenju za desalinizaciju morske vode - bivši direktor Vodovoda Budva Stevan Đ. Vučetić (55), sadašnji Kuljačin savjetnik za ulaganja u energetsku infrastrukturu Novak P. Stanojević (56), elektroinženjer Marko S. Kaloštro (64) iz Budve, fakultetski profesor Srećko N. Tomović (53) kao i građevinski inženjer nastanjen u Ulcinju Slobodan Š. Đurović (63).

Ruskinja pobjegla iz Crne Gore?

Uhapšen je vlasnik građevinske firme „Monivest” Dragan M. Sekulić (60) iz Budve, zbog sumnje da je počinio krivična djela “zloupotreba ovlašćenja u privredi” i “zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju” kao i Podgoričanin koji je bio ovlašćena osoba u firmi “Slav In” Miodrag S. Minić (51), osumnjičen za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja. Policija traga za ruskom državljankom Natali V. Panini (40) iz Moskve, koja sada nije u Crnoj Gori, zbog sumnje da je kao ovlašćeni zastupnik “Zavale invest”, navodno, za više od milion oštetila budžet kroz utaju poreza i doprinosa.

Administrativni odbor Skupštine Crne Gore juče popodne preporučio je skidanje imuniteta i dao saglasnost za krivično gonjenje protiv poslanika DPS-a Đorđa Pinjatića. U ponedjeljak se očekuje konačni stav Skupštine.

Gradonačelnika i potpredsjednika Opštine Budva specijalno tužilaštvo sumnjiči da su, koristeći svoj službeni položaj i ovlašćenja, firmi „Zavala invest” iz Budve, odobravanjem izdavanja planske dokumentacije, pribavili imovinsku korist, i tako oštetili kasu Opštine Budva za višecifrene iznose, koji se još utvrđuju.

Policija navodeći samo inicijale, saopštila je da je Kuljača, kako se sumnja, iskorišćavanjem svog položaja i nevršenjem službene dužnosti, firmi “Zavala invest” pribavio korist tako što im je omogućio privilegovan položaj, kako bi započeli bespravnu gradnju hotelskog kompleksa na poluostrvu Zavala u Budvi. U sumnjama se navodi da su Kuljaču, navodno, u tim radnjama umišljajno podstrekli Sekulić i Minić, kojima su napisani samo inicijali. “Takođe se sumnja da je D. S. u svojstvu odgovornog lica firme “Monivest” iz Budve, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, grubo povrijedio svoja ovlašćenja u pogledu upravljanja i raspolaganja imovinom ove firme i firmi „Slav Inn" iz Budve pribavio korist u većem iznosu, koji se takođe utvrđuje”, piše u saopštenju Uprave policije.

Tužilaštvo prikupilo obimnu dokumentaciju

Dugogodišnjom istragom, koja je uslijedila nakon nekoliko podnošenja krivičnih prijava Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), ali i serije novinskih tekstova i reakcija opozicionih političkih partija, kako saznaju “Vijesti” u tužilaštvu, prikupljena je obimna finansijska i poslovna dokumentacija za preduzeće “Zavala invest” kao i za druga pravna lica koja su kupila budvansko blago na izlazu iz grada ka Bečićima.

Osim za firme, koje su nelegalno gradile na Zavali, tužilaštvo je prikupilo i dokumentaciju o sklopljenim ugovorima, mišljenjima i odobrenjima od Opštine Budva.

Sva ta obimna dokumentacija, za ove dvije i po godine istrage je više puta vještačena, tako da je, kako je rečeno u tužilaštvu, “vještak ekonomsko-finansijske struke potvrdio sumnje da se na Zavali gradilo mimo pravila, kao i da su odgovorni u Opštini Budva, navodno, počinili niz zloupotreba službenog položaja”.

“Vijesti” u tužilaštvu saznaju, da su članovi nekadašnje opštinske Komisije za procjenu vrijednosti izvedenih radova na “Postrojenju za desalinizaciju morske vode” na poluostrvu Zavala - Vučetić, Stanojević, Kaloštro, Tomović i Đurović zajedno s predsjednikom te komisije Đorđem Pinjatićem u oktobru 2006. godine, navodno, pribavili imovinsku korist preduzeću “Zavala invest”.

Kako se navodi u prijavi, ta komisija je oštetila budžet Opštine Budva za 1.062.697,77 eura, tako što su u svojim stručnim procjenama vrijednosti izvedenih radova na izgradnji postrojenja, napisali da su troškovi građevinske firme “Zavala invest” za toliko bili veći od stvarnog stanja. Komisija je u procjeni, koju je potpisao Pinjatić, navela da su troškovi za izgradnju postrojenja koštali 4.403.886,55 eura, iako je to firmu “Zavala invest”, koja je bila investitor, navodno, koštalo 3.340.770,80 eura.

    Bonus video: