Nuhodžić: MUP posvećen obračunu sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade

On je kazao da je u Upravi policije formirana posebna organizaciona jedinica koja se bavi suzbijanjem krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnim migracijama, u čijem fokusu je rad na pojačanoj identifikaciji žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima
75 pregleda 1 komentar(a)
Seminar, Budva, Foto: MUP
Seminar, Budva, Foto: MUP
Ažurirano: 27.03.2018. 16:27h

Crna Gora pokazuje snažno opredjeljenje da u saradnji traži odgovor na problem trgovine ljudima i sve ostale oblike kriminala, saopštio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić, na seminaru o borbi protiv trgovine ljudima u Budvi.

On je kazao da je u Upravi policije formirana posebna organizaciona jedinica koja se bavi suzbijanjem krijumčarenja i trgovine ljudima i ilegalnim migracijama, u čijem fokusu je rad na pojačanoj identifikaciji žrtava i potencijalnih žrtava trgovine ljudima.

Nuhodžić je poručio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) posvećeno obračunu sa kriminalnim grupama i pojedincima koji vrbuju mlade, prije svega djecu, ali i seksualno i radno eksploatišu druge osobe.

On je dodao da će se u tom smislu nastaviti sa permanentnim sprovođenjem preventivnih i represivnih mjera, uz jačanje saradnje i koordinacije sa ostalim organima u lancu pravde i bezbjednosti.

Nuhodžić smatra da je potrebno da se ujedine sve društvene snage – nadležni državni organi, nevladine organizacije i mediji, kako bi, zajedničkim naporima, unaprijedili reakciju društva prema svim oblicima kriminala, naročito trgovine ljudima.

U uvodnom dijelu seminara govorili su i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav i koordinator Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za Zapadni Balkan, Peter Van der Auverart.

Orav je poručio da je kapacitet zemlje da spriječi i suzbije trgovinu ljudima i zaštiti žrtve značajan uslov u procesu pristupanja EU i dodao da očekuje da će Crna Gora pokazati sposobnost da se bori sa tim problemom.

Van der Auverart je kazao da jačanja regionalne saradnje u oblasti suprotstavljanja trgovini ljudima veoma važna.

Obuka je organizovana u okviru TAIEX ekspertske misije za borbu protiv trgovine ljudima, u IOM, sa fokusom na identifikaciju, istragu i krivično gonjenje.

Bonus video: