PORUČIO CRNOGORSKOJ VLADI DA JE ZAKASNILA SA OBILJEŽAVANJEM POLICIJSKIH UNIFORMI

Miljanić: Batinaši su davno mogli biti vidljivi

Miljanić je objasnio da je krajem juna ili početkom jula 2016. godine Skupštini predložio izmjene čl. 28 Zakona o unutrašnjim poslovima, ali da tadašnji šef parlamenta Darko Pajović nije imao sluha da taj prijedlog stavi u proceduru
4 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2019. 23:56h

Bivši poslanik Zoran Miljanić poručio je crnogorskoj Vladi da je zakasnila sa obilježavanjem policijskih uniformi, jer da su to učinili kada je on predlagao, policajci ne bi nekažnjeno mogli da batinaju građane.

Miljanić je objasnio da je krajem juna ili početkom jula 2016. godine Skupštini predložio izmjene čl. 28 Zakona o unutrašnjim poslovima, ali da tadašnji šef parlamenta Darko Pajović nije imao sluha da taj prijedlog stavi u proceduru.

Pajović mu, kako tvrdi, nikada nije obrazložio zbog čega se oglušio o njegov prijedlog.

“Vijesti” su juče objavile da je novim Pravilnikom propisano da se na djelovima uniforme Specijalne antiterorističke jedinice i Posebne jedinice policije nalaze natpisi od kombinacije slova i/ili brojeva koji služe za identifikaciju policijskog službenika.

Miljanić je objasnio da je u ljeto 2016. tražio da se jasno obilježavaju uniforme svih policajaca, bez obzira kojoj jedinici pripadaju.

“Predloženom izmjenom tražio sam da broj mora biti jasno vidljiv na svakoj uniformi, bez obzira da li se radi o SAJ-u, Interventnoj ili Posebnoj jedinici policije. Upravo iz razloga da se ne bi nikada više ponovilo da policija batina građane i da se spekuliše sa dobrovoljcima. Imamo priliku da vidimo kako dvadesetorica prebija građane, a onda odgovaraju dvojica, jer se ostali ne mogu identifikovati. To je bio cilj izmjene i dopune Zakona, motivisan slučajevima iz 2015. i 2016. godine. Tada Zakon nije došao na dnevni red i nije izmijenjen, a ponovo smo u zadnje vrijeme imali takve slučajeve prebijanja i maltretiranja građana”, kazao je Miljanić. Dodao je da zbog toga smatra da je odluka o obilježavanju uniformi zakašnjela.

“Da su tada usvojili izmjene, da se promijenio zakon kao što sada namjeravju Uredbom to da urade, smatram da ne bi došlo do svega ovoga do čega je došlo u zadnje vrijeme. Obilježavanje uniformi je preporuka Komiteta za ljudska prava i slobode Savjeta Evrope. Po tim preporukama na svakoj uniformi mora biti jasno vidljiv broj”, rekao je Miljanić.

Nacrtom predloga Zakona o unutrašnjim poslovima predviđeno je i da će se specijalna policijska oprema koju nose pripadnici posebnih jedinica policije, a koja može da zaklanja i onemogućava identifikacionu oznaku na uniformi, obilježavati kombinacijom broja i slova.

Iz kabineta ministra unutrašnjih poslova “Vijestima” je objašnjeno da će svaki službenik na uniformi imati vidljiv natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za njegovu identifikaciju i da će se tačno znati koji je policijski službenik u tom momentu bio na izvršenju zadatka.

To znači da policijski specijalci neće više moći da tuku građane i kriju se ispod maski, kao što su to činili nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta 2015. godine ili par godina ranije na košarkaškoj utakmici Budućnost - Partizan.

Iz Nuhodžićevog kabineta objasnili su da su budžetom planirana sredstva za nabavku navedenih uniformi, ali ne i kada će policijski specijalici biti obilježeni.

Obavezno obilježavanje policijskih uniformi tražilo je više nevladinih organizacija, nakon što su sajovci koji su tukli građane 2015. godine ostali sakriveni pod maskama, šljemovima i vizirima.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković rekao je prije dva dana “Vijestima” da to tijelo pozdravlja najavu da se konačno prekine praksa nemoguće identifikacije maskiranih policijskih službenika.

Preporučujemo za Vas