Poljak ima najbolji rezultat u svjetskom sportu - Stoh slavio i na Planici

Poljak Kamil Stoh najavio je najozbiljniju kandidaturu za sportistu svijeta u 2018. godini
57 pregleda 0 komentar(a)
Kamil Stoh, Foto: Reuters
Kamil Stoh, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2018. 13:16h

Poljak Kamil Stoh najozbiljniji je kandidat za najboljeg sportistu svijeta u 2018. godini.

Fenomenalni ski skakač iz Poljske, slavio je danas na letaonici na Planici na zatvaranju sezone u skijaškim skokovima. Stoh (245 i 234,5 metara) iza sebe je ostavio Austrijanca Štefana Krafta (243 i 236), a treće mjesto pripalo je svjetskom prvaku u letovima, Norvežaninu Danijelu Andre Tandeu (243,5 i 234,5).

Stoh je i prije Planice obezboijedio pobjedu u Svjetskom kupu, drugu u karijeri, samo je sa 30 godina i deset mjeseci sada i najstariji sovajač Svjetskog kupa u istoriji.

Osvojio je i zlato na velikoj skakaonici OI u Pjongčangu, ali i najprestižnioji trofej u ovom sportu - Novogodišnju turneju "Četiri skakonice" i to kao drugi u istoriji sa sve četiri pobjede!

Jedino takmičenje na kojem nije pobijedio je Scjetsko prvenstvo ove godien u letovima, gdje je bio drugi, iza Tandea.

Stoh je na SP u letovima donio Poljskoj i prvu timsku bronzu.

Stoh je i rekorder Planice, pošto ej rpošle godine dolwetio na 251,5 metara. Austrijanac Geregor Šlirencauer je u kvalifiakcijama Palnice prije tri dana doletio na 253,5 metara ali je rukom dodirnuo sniejg i rezultat mu nije priznat. Inače, 253,5 metara je najduži let u istoriji i ostavrio ga je Kraft prošle godine u norveškom Vikersundu.

Bonus video: