Pozorište spaja ono što su političari razdvojili

Predstava “Šćeri moja” izvedena je u Narodnom pozorištu u Sarajevu u petak izazivajući oduševljenje publike i pohvale za čitav ansambl
85 pregleda 0 komentar(a)
Šćeri moja
Šćeri moja
Ažurirano: 26.03.2018. 07:35h

Predstava „Šćeri moja“, koju je po tekstu Maje Todorović režirala Ana Vukotić izvedena je u petak 23. marta pred punom salom Narodnog pozorišta u Sarajevu.

„Ova predstava se može odnositi na sve nas. Prije svega, divna režija, bazirana na jako značajnim tradicionalnim elementima, tradicionalnoj crngorskoj priči, problemu žene Crnogorke koju je rediteljka, zajedno sa piscem, vrlo spretno uspjela da adaptira i da je stavi u neke konotacije modernih dimenzija sa elementima negdje čak i apstraktnog. Rediteljka je uspjela da jednu duhovitu crtu da ovoj teškoj drami, koja nije samo crnogorska već i drama svih nas, sa svih podneblja“, kazala je glumica Irina Dovnik pohvalivši čitavu ekipu predstave.

Pisac Ahmed Burić ocijenio je predstavu kao izuzetnu, dodajući da je ona veoma hrabar projekat za Crnu Goru i naše uslove. Posebno je pohvalio što je istorija života kralja Nikole stavljena u centar ove drame.

Umjetnički direktor Sarajevskog narodnog pozorišta, Izudin Bajrović, takođe je istakao način na koji je patrijarhalno crnogorsko društvo uklopljeno u ovom komadu.

„Jedna tema koja je veoma interesantna, posebno jer je obrađena kroz prizmu crnogorskog podneblja koje važi za izuzetno patrijarhalno’, kazao je.

Glumica Amina Begović je ukazala na važnost otvaranja teme ženskih prava, ali i radost zbog razmjene predstava.

„Velika mi je radost što razmjenjujemo predstave, i što smo spona i most tamo gdje političari ne daju da mi damo“, istakla je ona.

Direktorica Sarajevskog narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović istakla je posebno zadovoljstvo zbog obnove saradnje između dvije teatarske kuće.

„Meni je lično posebno drago sto je u pitanju sjajan ženski rediteljski rukopis. Na sceni se, uz sjajnu interpretaciju fenomenalnih glumaca koji su zaista dali sve od sebe večeras odlično vide razlozi zbog kojih je upravo ovaj tekst nagrađen. Srećni smo i ponosni što su CNP i naše pozorište obnovili saradnju i u budućnosti želimo da vidimo CNP ponovo kod nas i Sarajevsko narodno pozorište u CNP-u“, kazala je.

Glumac Jasmin Geljo istakao je odličnu glumačku igru crnogorskog ansambla.

„Glumci su sjajni, ali izdvojio bih sjajnu igru mog prijatelja Mirka Vlahovića. Ovo je jako hrabra predstava sa moćnom i snažnom porukom koju ansambl CNP-a uigrano i dojmljivo donosi na scenu“.

Glumac Ermin Sijamija istakao je sjajnu partnersku igru Mirka Vlahovića i Vanje Jovićević i dodao da „jako voli ansambl CNP-a”, ali i da mu je posebno drago što su napravili “ovako dobru predstavu“.

Uskoro dvije godine od premijere

Predstava je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu u maju 2016. godine. Od tada je učestvovala na više festivala i osvojila još više nagrada i priznanja.

Glumačku ekipu čine: Vanja Jovićević, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

Scenograf predstave je Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, asistentkinja kostimografa Lina Leković, kompozitor Aleksandar Radunović Popaj, koreograf Sonja Vukićević, Balša Poček je saradnik na dramaturgiji, a izvršna producentkinja predstave je Nela Otašević.

Bonus video: