Municipium S oduševio goste iz Kembridža

Studenti i profesori Univerziteta u Kembridžu su, nakon Nikšića, posjetili i Pljevlja
158 pregleda 0 komentar(a)
Kembridž, Municipium S, Foto: Goran Malidžan
Kembridž, Municipium S, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.03.2018. 07:43h

Studenti Univerziteta u Kembridžu su zajedno sa svojim profesorima boravili dva dana u Pljevljima u sklopu tradicionalnog vaskršnjeg putovanja koje odjeljenje za arheologiju organizuje svake godine u jednoj evropskoj zemlji. Za studente ovog prestižnog univerziteta Zavičajni muzej je organizovao prezentaciju najvrednijih eksponata iz svoje arheološke zbirke. Izložba je imala za cilj da osvijetli kontinuitet fizičkog i duhovnog prisustva čovjeka u pljevaljskom kraju – od paleolita do antičkog perioda.

Profesori odjeljenja za arheologiju Univerziteta u Kembridžu dr Čarls Frenč, dr Tonko Rajkovača, dr Suzan Hakenbek i dr Mark Vander Linden istakli su da su u Pljevljima vidjeli posebno bogat i sadržajan arheološki materijal.

Očekivano, najviše pažnje izazvali su nalazi sa antičkog lokaliteta Municipium S, a posebno interesovanje i neskriveno zadovoljstvo izazvalo je izlaganje skupocjene čaše diatrete, organizovano na samom kraju izložbe.

Nakon izložbe, organizovana je posjeta Husein-pašinoj džamiji i manastiru Svete trojice, kao i prezentacija najvažnijih momenata u savremenoj istoriji Pljevalja. Iskazan je interes i za brojne kulturne i arhitektonske specifičnosti Pljevalja.

Nepodijeljeno mišljenje i profesora i studenta bilo je da su, kako izložbu, tako i posjete manastiru i džamiji, pratile stručne i profesionalne prezentacije, za šta je Zavičajni muzej dobio iskrene pohvale i komplimente. U toku posjete diskutovano je o brojnim temama, od perspektive Zavičajnog muzeja, potencijala Pljevalja za razvoj kulturnog turizma, ideja za saradnju na budućim projektima i slično...

Bonus video: